Skriv sökord

Sparbanken Nords bidrag till fjällräddningen ger ökad säkerhet i fjällen

I samhället
Sparbanken Nord, fjällräddningen, fjällräddning

Senast uppdaterad: 1 april, 2022

Sparbanken Nord förlänger partnerskapet med Norra Lappland Fjällräddares förening och möjliggör inköp av satellitkommunikationsenheter.
– Nu kan vi kommunicera även i områden utan täckning, säger fjällräddare Erik Lidström.

– Fjällräddningen gör en ovärderlig insats med att skapa en tryggare fjällmiljö för boende och besökare och det vill vi värna om, säger Erika Mattson chef Hållbarhet och Samhälle på Sparbanken Nord.

Norra Lapplands Fjällräddare är en fristående förening som organiserar alla civila fjällräddare i Norrbotten, från Arjeplog till Riksgränsen och Karesuando. Det finns cirka 80 frivilliga fjällräddare i länet som utbildas och får sina uppdrag av polisen. När fjällräddarna skickas ut på uppdrag arbetar de under ledning av en räddningsledare från polisen samt en insatsledare från fjällräddningen. Viss utrustning finns till förfogande men till exempel använder fjällräddarna egna skotrar och telefoner.

Ökad täckning för fjällräddningen i Norrbottens fjällvärld

Med den nya kommunikationsutrustningen till samtliga fjällräddare ökar tillgänglighet och säkerhet, då insatser ofta sker i områden där täckning saknas eller är låg. Målet med investeringen är att förbättra de frivilliga fjällräddarnas möjlighet till både samband och kommunikation vid uppdrag i Norrbottens fjällvärld, och detta blir möjligt tack vare stödet från banken.

– Det kommer förstås även att öka vår egen personliga säkerhet och möjlighet till internkommunikation när vi är ute på uppdrag, säger Erik Lidström från NLFF och berättar att utrustningen redan kommit till användning och gjort stor nytta.

Väldigt tacksamma över stödet – det kommer att göra stor skillnad

– En insats i Riksgränsens fjällvärld med storm och mörker hade varit svårare att lösa utan dessa enheter, och tagit betydligt längre tid, berättar Erik. Vi är väldigt tacksamma för detta stöd från Sparbanken Nord.

– Vi vet att friluftsliv och att vistas i fjällen är viktig rekreation för många av våra kunder, och att kunna göra det på ett säkert sätt är avgörande för både människa och miljö. Därför utökar vi vårt partnerskap och ser till att föreningen kan utrusta sina frivilliga med aktuell kommunikations-utrustning, avslutar Erika Mattson.

Det totala stödet från Sparbanken Nord är på 235 000 kr fördelat på två år, och ska gå till 80 stycken Garmin Inreach satellitkommunikationsenheter samt utbildningsinsats till samtliga frivilliga fjällräddare. Tidigare stöd från Sparbanken Nord; 450 000 kr fördelat på tre år (2019-2021).

Om Sparbanken Nord

Sparbanken Nord har kontorsverksamhet i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå, samt en hög digital närvaro med ett eget Digitalt kontor. Med en affärsvolym på drygt 60 miljarder kronor och 200 medarbetare är vi en av landets största sparbanker och en betydande finansiell aktör i regionen där vi verkar. En stor del av vinsten avsätter banken till hållbar utveckling på olika nivåer och i olika områden i lokalsamhället.

sparbankennord.se

Dela sidan: