Skriv sökord

Sparbanken Nord: Miljonsatsning på Ung Företagsamhet

I samhället Ung Företagsamhet
-- Vi är tacksamma över att Sparbanken Nord långsiktigt stöttar vårt arbete, säger Carolina Heimdahl, Regionchef Ung Företagsamhet. Foto: Karl-William Sandström.

Senast uppdaterad: 27 januari, 2021

Sparbanken Nord skriver nytt treårsavtal med Ung Företagsamhet Norrbotten som ger drygt 2,5 mkr till entreprenörskapsutbildning.

— Ung Företagsamhet är en naturlig samarbetspartner för oss, säger Gunnar Eikeland, VD Sparbanken Nord. Vårt samarbete sträcker sig många år tillbaka och vi kan tydligt se att deras arbete gett effekt för regionens utveckling. Många av de entreprenörer som idag driver företag med flera anställda började sin bana som UF-företagare. Ung Företagsamhet tände gnistan för entreprenörskap tidigt, och bland de som inte driver företag idag är attraktionskraften hög på arbetsmarknaden.
— Vi är tacksamma över att Sparbanken Nord långsiktigt stöttar vårt arbete, säger Carolina Heimdahl, Regionchef Ung Företagsamhet. Det ger oss möjlighet att lägga mer resurser på utbildning ute i skolorna. Vi behöver ännu fler unga som vågar förverkliga sina drömmar här i Norrbotten. Den resan startar i skolorna med lärarnas viktiga arbete, då de möjliggör entreprenörskapsutbildning för sina elever.

Ung Företagsamhet Sverige är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som sedan 1980 utbildat 450 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. I Norrbotten är det närmare 15 000 elever som drivit UF-företag sedan starten av regionkontoret 1997. Sedan 2010 utbildas även elever i grundskolan.

Beslutet att samfinansiera Ung Företagsamhet med 2 550 000 kronor fördelat på 3 år innebär bland annat att Ung Företagsamhet kan öka närvaron i inlandskommunerna genom ytterligare ett kontor med en medarbetare, i Jokkmokk.

Sara Kristiansson, kontorschef Sparbanken Nord i Jokkmokk ser fram emot etableringen på orten.
— Entreprenörskap är kanske än viktigare i mindre samhällen, här lever företagen i symbios med platsens innevånare. Att tidigt väcka det entreprenöriella intresset hos unga människor och även hitta samspelet mellan skola och näringsliv är helt klart gynnsamt för återväxten. Med en resurs på orten ökar den möjligheten.

— Vi som arbetar med ung företagsamhet är övertygade om att entreprenörskapsutbildning i skolan gör att fler unga hittar sin inneboende drivkraft, utvecklar sitt kreativa tänkande och blir bättre på att samarbeta med andra, säger Carolina Heimdahl. Forskning visar även att de elever som drivit UF-företag oftare startar eget, tjänar bättre och har lägre arbetslöshet än andra.

För mer information:
Erika Mattsson, Chef Hållbarhet & Samhälle Sparbanken Nord, tel. 070-388 60 25
Carolina Heimdahl, Regionchef Ung Företagsamhet, tel. 070-214 39 02

Sparbanken Nord är regionens egen bank med verksamhet i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå. Med en affärsvolym på drygt 50 miljarder kronor och 200 medarbetare är vi en av landets största sparbanker och en betydande finansiell aktör i Norrbotten. En del av vinsten avsätter banken till sånt som är bra för regionen. Vi kallar det för Sparbanken Nord – Framtidsbanken.

Dela sidan: