Skriv sökord

Sparbanken Nord ger stöd till sjukhusclowner

I samhället
Sparbanken Nord ger stöd till sjukhusclowner

Senast uppdaterad: 4 februari, 2021

Sparbanken Nord och Lule Stassteater utökar nu sitt samarbete genom ett treårsavtal som ger 750 000 kr till verksamheten med Sjukhusclownerna. Efterfrågan är stor och genom utbildningsinsats fördubblas nu antalet sjukhusclowner.

– Sjukhusclownerna gör ett otroligt viktigt jobb på länets sjukhus, säger Erika Mattsson, chef Hållbarhet & Samhälle, Sparbanken Nord. Vi är därför stolta över att vi nu kan ta nästa steg i vårt samarbete och tillsammans med Lule Stassteater skapa möjligheter för verksamheten att växa.

Det utökade samarbetet med Sparbanken Nord ger Lule Stassteater 250 000 kr per år under tre år, medel som ska gå till verksamheten med sjukhusclownerna i Sunderbyn och Gällivare, samt ge möjlighet att utbilda nya clowner. Planen är att utbilda tio nya clowner, vilket ger en fördubbling av antalet.

Bidraget ger möjlighet att utveckla verksamheten

Jonna Valikainen, producent på Lule Stassteater gläds också över det utökade samarbetet med Sparbanken Nord och vad det innebär för teaterns verksamhet.

– Att vi nu får möjlighet att utveckla verksamheten med sjukhusclownerna betyder oerhört mycket, både för oss och för familjer i tuffa situationer. Efterfrågan är stor och det känns riktigt bra att vi nu kan möta den genom att utbilda och anställa fler clowner, säger Jonna Valikainen.

Lule Stassteater grundades 1975 och är en av Sveriges äldsta fria teatergrupper för barn och unga. Verksamheten innefattar, under ”normala” omständigheter, bland annat teaterkurser, turnéer och den populära julkalendern i Stadsparken i Luleå. Arbetet med sjukhusclownerna startades 2008, med besök på barnavdelningen på Sunderbyns sjukhus. Genom det tidigare samarbetet från 2019 besöker clownerna även barnen på Lapplands barnklinik i Gällivare kontinuerligt.

Digitala besök hos de sjuka barnen

Den rådande pandemin gav nya förutsättningar för teatern under året som varit, och sjukhusclownerna var snabba att ställa om.

– Just nu jobbar vi mycket med filmproduktion, och vi gör även digitala besök hos de sjuka barnen, berättar Marianne Lindgren, Clowngeneral och en av sjukhusclownerna. Vi kan då möta barnen oavsett om de är på sjukhuset eller hemma, vilket är en fördel. Fast inget slår ju ett riktigt besök, så vi längtar förstås till att pandemin är över.

Marianne Lindgren berättar också om privilegiet att få jobba som sjukhusclown, att få vara med och bidra i en tid som kan vara svår för barnet och hela familjen. Men också om ett uppdrag som kräver stor kunskap, ödmjukhet och känsla. Och som gör skillnad.

– Det är alltid barnet som bestämmer hur vårt möte ska bli, det är viktigt att det helt och hållet är på barnets villkor, säger Marianne. Självklart är det svårt ibland, men vi känner att vi gör stor skillnad, och det är värt allt.

– Genom våra kunder och via vårt samhällsengagemang vill vi finnas nära människor, säger Erika Mattsson. Både när livet känns lätt att leva och när det ställs på sin spets, som det gör när barn blir sjuka.

Dela sidan: