Skriv sökord

Sparbanken Nord bidrar med miljoner till danskulturen i Norrbotten

I samhället Kultur
dansverksamheten i norrbotten,Sparbanken Nord, dans, miljonsatsning
Dance Direction, Jennie Carnudd

Senast uppdaterad: 8 oktober, 2021

Genom ett antal samarbeten inom kulturområdet vill Sparbanken Nord bidra till en plats där unga vill bo. Från utbildning i streetdance till föreställningar i dans och cirkus – Norrbotten är att räkna med när det gäller utbudet av dans. Därför ger Sparbanken Nord miljonbidrag till danskulturen i Norrbotten.

– Det handlar om att ge förutsättningar för ett hållbart samhälle och en attraktiv livsmiljö där människor vill bo, säger Erika Mattsson, chef Hållbarhet och Samhälle på Sparbanken Nord.

Pengarna som Sparbanken Nord ger i bidrag går till flera olika dansverksamheter i Norrbotten.

– Genom vårt samhällsengagemang och tack vare våra kunder kan vi bidra till att bygga ett samhälle där människor stannar kvar – och även flyttar till, fortsätter Erika. Alla delar inom kultursektorn är betydelsefulla för att skapa den bredd som är viktig för att göra det ännu bättre att leva här.

Flera dansprojekt får bidrag

Dans i Nord med projektet Stor dans, Stor region (150 000 kronor i tre år, totalt 450 000 kronor) ska skapa och fördjupa samarbeten mellan olika aktörer i regionen inom området dans. Människor som bor här ska märka detta genom ett ökat utbud och ökad tillgänglighet av danskonst. Utövare och aktörer ska lättare hitta samarbeten och vägar in till danskonsten.

– Vi vill att de tre konstformerna dans, teater och musik ska få liknande förutsättningar att skapa kulturupplevelser för människor här i Norrbotten, men också möjlighet till ett starkare samarbete, säger Marie Larsson Sturdy verksamhetschef och konstnärlig ledare på Dans i Nord. Genom att fokusera på barn och unga kan ett hållbart kulturliv främjas, där kulturen är en självklar del av samhällsbyggandet.

– Vi vill vara med och skapa platser där människor vill bo och där unga vill stanna kvar, menar Marie.

Sparbanken Nord, miljonsatsar, danskultur

Föreställningar i gränslandet mellan dans och cirkus

Dansinitiativet med projektet Initiativ för Dans och Cirkus (150 000 kronor i tre år, totalt 450 000 kronor) producerar föreställningar i gränslandet mellan dans och cirkus med barn och unga som främsta målgrupp. Med stödet från Sparbanken Nord kan närvaron öka i hela länet.

– Vi vill att fler ska kunna ta del av den konstnärliga skapandeprocessen i vardagen och kommer nu att lägga delar av det producerade arbetet i fler kommuner, säger Erika Pekula Pettersson, Producent på Dansinitiativet. Vi hoppas att det även ska öka efterfrågan och ge dans och cirkus en självklar plats i länet.

– Vi vet att det berikar människors liv – både på och utanför scenen, säger Erika.

Möjlighet att bo och utveckla dansen här

Sunderby Folkhögskolas utbildning Street Style (150 000 kronor) med danser som t.ex Hip Hop, Dancehall, Breakdance och House ska motivera unga att stanna kvar i Norrbotten och bidra till en växande dansscen inom den urbana dansen.

– Det ska vara möjligt att bo här och ändå kunna satsa på sin dansutveckling, säger Catharina Ljungcrantz, projektansvarig på Sunderby Folkhögskola.

Dans för barn och unga med intellektuell funktionsvariation

Dance Direction Associations projekt Dans för barn med funktionsvariation (50 000 kronor) anordnar dansklasser för barn och unga med intellektuell funktionsvariation, och utarbetar samtidigt en konkret modell för arbetet. Modellen ska därefter bli tillgänglig för föreningar, skolor och kommuner, så att fler barn och unga med denna typ av funktionsvariation kan få möjlighet till en meningsfull fritidsaktivitet.

– Vi vill att alla barn och unga ska ha möjlighet att dansa, säger Catrin Johansson, verksamhetsledare på Dance Direction Association.

Om Sparbanken Nord

Som sparbank är vi trygga i vår lokala närvaro, har sunda värderingar och engagemang i din vardag. Utan aktieägare kan vi investera i utvecklingen av vår gemensamma region. Våra kunders pengar stannar kvar och gör nytta här där vi bor.

Sparbanken Nord har kontorsverksamhet i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå, samt en hög digital närvaro med egen telefonbank. Med en affärsvolym på drygt 58 miljarder kronor och 185 medarbetare är vi en av landets största sparbanker och en betydande finansiell aktör i regionen där vi verkar. En stor del av vinsten avsätter banken till hållbar utveckling på olika nivåer och i olika områden i lokalsamhället.

www.sparbankennord.se

Läs om andra kulturprojekt som Sparbanker stöttar: https://sparbankerna.se/category/kultur/

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: