Skriv sökord

Sparbanken, näringslivet och föreningslivet städar upp tillsammans

Barn- och ungdomsidrott I samhället
näringslivet och föreningslivet
Hela kommunen ska städas av idrottsföreningar. Initiativ av Fryksdalens Sparbank Peter Lindgren, Anna Öhgren Bodén och Anders Bäckman. Foto: Fredrik Finnebråth, Fryksdalsbygden

Senast uppdaterad: 9 mars, 2021

Den 24 och 25 april kommer ett dussin idrottsföreningar att delta i en stor vårstädning runt om i Sunne och Sysslebäck. Det är Fryksdalens Sparbank som är initiativtagare till satsningen som sker tillsammans med Städa Sverige som är idrottens egen miljöorganisation.

– Det är föreningslivet som kommer att genomföra områdesstädning under en dag och får en ersättning för sitt arbete. Det här är möjligt tack vara ett samarbete med flera lokala företag och Sunne och Torsby kommuner, säger Anders Bäckman som är vd på Fryksdalens Sparbank.

Den stora vårstädningen började som en idé från en medarbetare på banken som ett förslag på en aktivitet för att stärka bankens hållbarhetsarbete. Banken tyckte att idén var intressant och kontaktade organisationen Städa Sverige. Städa Sverige är idrottens miljöorganisation och genomför flera områdesstädningar tillsammans med föreningslivet runt om i Sverige varje år.

Föreningarna som deltar kommer att bli tilldelade ett område som de kommer att städa under dagen. Lördag 24 april sker vårstädningen i Sunne och kyrkbyarna runt om och på söndag är det dags för Sysslebäck med omnejd.

Det lokala näringslivet är med i projektet

För att lyckats ro iland projektet knöt Fryksdalens Sparbank till sig flera lokala partners, både i Sunne och Sysslebäck. De företag och organisationer som är medfinansiärer i projektet är Helmia Bil, Driconeq, Vildmark i Värmland, Näckåns Energi, Fastighetsbyrån i Sunne och Torsby, Coop Sunne, Primeblade, Sunne och Torsby kommun, Tuab, Lions Club Sunne, Rottneros Bruk, Optipack och Moelven.

– Vi är tacksamma för att vi fått med oss så fina partners i vår storstädning, säger Peter Lindgren som är koordinator för Fryksdalens Sparbanks arbete med samhällsnytta. Tack vare att näringslivet har gått in i projektet, så kommer fler föreningar att ha möjlighet att vara med och städa och få betalt för sitt arbete.

Det är de lokala idrottsföreningarnas ungdomar som kommer att utföra städningen och alla som ska delta kommer att få en utbildning i miljökunskap inför eventet.

De föreningar som är klara är IFK Sunne Fotboll, Nordvärmlands FF, OK Långberget, Lysviks IF, Mallbackens IF, Ämterviks FF, Västra Ämterviks IF, Sunne BBK, Sunne IK, Sunne Skridskoklubb, Gräsmarks Goif, Brandsbol SK, IS Emtarna, Sunne Innebandyklubb, Finnskoga IF.

– Vilket fantastiskt föreningsliv vi har här i bygden! Vi har många engagerade ungdomar och ledare som ställer upp när vi hittar på saker, säger Peter.

Dela sidan: