Skriv sökord

Sparandets betydelse för en trygg och hållbar framtid var temat under Almedalens sista dag.

Almedalen Hållbarhet Opinion Sparbanksperspektiv
Lennart Ekdal, moderator, Liza Jonson, Robur, Kent Eriksson, KTH/The Sustainable Finance Lab, Jonathan Milläng, Ethos International och Ewa Andersen, Sparbankernas Riksförbund på Almedalsseminariet Hållbara finanser – vad är det?

Senast uppdaterad: 8 juli, 2021

På onsdagen var seminarierna mer riktade till allmänheten och vi pratade sparande på olika sätt, hållbart sparande, pensionssparande för alla och varför du som ung ska spara.

I första seminariet tog vi upp ämnet hållbara finanser och hållbart sparande. Hållbarhet är en del av sparbanksidén som startade för 200 år sedan. Sparbanken grundades som en reaktion på att det inte fanns en bank för vanliga människor.

På 80-talet handlade hållbarhet bara om miljön men nu har begreppet vidgats och FN har tagit fram 17 hållbarhetsmål i Agenda 2030. Liza Jonson, vd på Robur förklarar att det för dem som fondbolag handlar om ansvarsfulla investeringar i bolag.
– Ingen ska behöva lida för vad bolagen gör.

Kent Eriksson, professor på KTH och även en del av The Sustainable Finance Lab ger tips på vad du som privatperson kan göra.
– Gör en energideklaration på bostaden så att du kan ta gröna bolån och välj hållbarhetsklassade fonder.

Jonas Nyberg, vd på Södra Dalarnas Sparbank som har undertecknat FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet berättade.
– Samtliga företag som vill låna pengar hos oss måste genomgå en hållbarhetsanalys. Och vi ger de som behöver chansen att ställa om. Vi ser även att efterfrågan på hållbara placeringar och bolån ökar.

Tjäna pengar på hållbarhet

Moderator Lennart Ekdal ifrågasätter om det verkligen är lönsamt att spara hållbart.
– Det är verkligen en bra affärsidé. Alla vill satsa hållbart nu, män för att de ser att de kan tjäna pengar och kvinnorna har alltid sparat mer med hjärtat, förklarar Liza.

Nästa seminarium tog upp pensionssparande för alla. Håkan Nordblad, vd Westra Wermlands Sparbank lyfte idéen om att det behövs en ny typ av pensionssparande, där spararna snabbt ser ökning så att de känner att det är värt att pengarna är låsta till minst 55 årsåldern.
– Privatspararnas incitament är lågt idag så det behövs ett bundet pensionssparande. Annars är det lätt att använda de sparade pengarna när som helst innan pensionen. Vi ser att de runt 25 år är förvånansvärt intresserade av att pensionsspara, men det kan hända mycket fram till pensionen som gör att de använder sina sparade pengar i förtid.

Roligt att ha koll på sin ekonomi

Karin Weins, kronofogde på förebyggande verksamhet på Kronofogden berättade senare på dagen att unga som hon pratat med om vilka råd de skulle vilja ge till andra unga är framförallt att ha koll på sin ekonomi, vilka utgifter du har, när kommer räkningarna och hur mycket ska du betala.
– Har du koll så blir det roligare och du slipper ha ångest när räkningarna kommer. Det är även skönt att ha en buffert när oväntade kostnader dyker upp.
Sofia Tyréus, projektledare konsument på Finansinspektionen tryckte på att det är viktigt att tänka på mål och drömmar när man sparar.

Behöver vi e-kronor?

Sparbankernas Almedalsprogram avslutades med ett samtal om varför e-kronor behövs med Henry Ohlsson, vice riksbankschef på Riksbanken.
– Det ska vara ett elektroniskt alternativ till sedlar som Riksbanken garanterar. Du använder mobilen vid betalning/överföring.

Lennart Ekdal ifrågasatte säkerheten vid cyberattacker och liknade.
– Vi har genomfört en pilotstudie och nu tar vi in externa partners för test. Vi jobbar på att få till att det även ska fungera offline, vilket i så fall gör det ännu säkrare.

Om vi får använda oss av e-kronor eller inte får vi se om några år.

Efter att ha genomfört en digital Almedalsvecka så kan vi konstatera att det fungerade bra med paneler som både var i studion och via länk. Publiken fick ställa frågor via chatt men vi saknade dialogen som uppstår runt seminarierna i vimlet i Visby. Låt oss hoppas att vi ses där nästa år. Till dess kan ni titta på alla seminarier i efterhand på: sparbankerna.se/almedalsveckan

Se seminarierna i efterhand

Alla Sparbankens seminarier går att se i efterhand antingen på Almedalen play eller på nedan länkar.

Hållbara finanser – vad är det?

Hur gör vi pensionssparande möjligt för alla?

Hur kan mitt sparande göra skillnad?

Varför behövs e-kronor?

Dela sidan: