Skriv sökord

Spara & Slösa musikalen en succé bland barn

Aktuellt Barn- och ungdom
Spara & Slösa, Spara & Slösa musikalen

Senast uppdaterad: 19 oktober, 2022

Publiken, bestående av elever i årskurs 2 och 3, är helt med på noterna när musikalen Spara & Slösa besöker Norrtälje kommun. De får dela med sig av sina drömmar och följa karaktärerna Spara & Slösa under en dag då de förutom att besöka banken, får lotsa sig genom möten med luriga auktionsförrättare, trollkarlar, vattensprutande clowner och fredagsmysförsäljare innan de till sist landar hemma i soffan igen med egenlagad middag i magen och nyinköpt fredagsmys i handen, lagom till mormor kommer på besök. Men vad har systrarna lärt sig under dagen?

Redan när barnen kommer in i Roslagsskolans aula på morgonen känns förväntningarna i luften. Det tisslas och tasslas och kikas nyfiket på scendekoren som bland annat består av en stor färgglad uppblåsbar enhörning (som senare visar sig vara Slösas fynd från sommaren då hon spenderade pengarna till mat på denna oemotståndliga plastleksak och i stället fick mätta sig på knäckebröd till lunch.)

När Karolina Losell, från Roslagens Sparbanks Stiftelser hälsar publiken välkomna och frågar om de är laddade får hon ett rungande gensvar från barnen.

Barnen är väldigt aktiva under föreställningen och när bankkvinnan i teatern frågar om barnen har några drömmar får hon många och varierande svar från publiken. Någon drömmer att bli advokat och någon annan om att bli forskare. Någon drömmer om en cross och en annan om en fyrhjuling. Någon drömmer om tio katter och en annan om en hel basketplan.

”Det gäller att se drömmen framför sig och göra lite i taget under lång tid. Då märker man knappt att man sparar” tipsar bankkvinnan i teatern från scenen.

Lär ut att det både lönar sig att spara och slösa

Vi får sedan följa systrarna Spara & Slösa genom dagen då de, förutom bankkvinnan, träffar en lurig auktionsförrättare (och Slösa genast nappar på att ropa in ett skrin med okänt innehåll), en trollkarl, en vattensprutande clown och sedan mormor som tror att systrarna håller på med Tik Tik eller Tok Tok med mobilen som får publiken att fnissa förtjust.

När mamma slutligen kommer hem till kvällen summerar systrarna en händelserik dag med att Spara lärt sig att man kan unna sig lite ibland även fast man sparar och Slösa, hon lär sig att det faktiskt lönar sig att spara – och att det även inte är så dumt att investera i rätt saker heller men då kanske man behöver en smula tur. I alla fall om man har köpt ett skrin med okänt innehåll, som visar sig innehålla ett par vackra örhängen värda långt mer än den dryga hundralapp som Slösa givit för skrinet. Och tur också att mormor ovetandes köpt den tillhörande nyckeln som inte ingick i Slösas köp från början.

En händelserik dag på scen helt enkelt – ackompanjerad av en engagerad ung publik!

Om Spara & Slösa

Spara & Slösa-musikalen är på turné i Sverige. I Norrtälje, Rimbo och Hallstavik spelas den på uppdrag av Roslagens Sparbanks Stiftelser i samarbete med Norrtälje kommun.

Spara & Slösa är från början en tecknad serie som återfinns i varje nummer av tidningen Lyckoslanten.
sparbankerna.se/lyckoslanten

Dela sidan: