Skriv sökord

Sörmländska tillväxtbolag heta för uppköp

Företagande I samhället Lokalt perspektiv
Thomas Karlsson, Sörmlandsfonden. Tillväxtbolag
Thomas Karlsson, vd Sörmlandsfonden

Senast uppdaterad: 15 februari, 2021

Strängnäsbaserade Nordiska Klimatfabriken har sålts till Volution Group. Klimatfabriken blir därmed det andra bolag Sörmlandsfonden tar hela vägen från finansiering och aktiva ägare till så kallad exit. För Sörmlandsfonden innebär detta en ketchupeffekt med två försäljningar på en vecka.

Sörmlandsfondens vd Thomas Karlsson menar att dessa försäljningar visar att Sörmland är konkurrenskraftigt gällande att nå framgång i nystartade tillväxtbolag med stora ambitioner.

− Sörmlandsfonden startades eftersom Sörmland var i strykklass när det kom till att backa upp entreprenöriella satsningar med riskvilligt kapital. Vi har sedan dess investerat i 19 sörmländska bolag, som tillsammans med affärsänglar och andra investerare erhållit 170 miljoner kronor i ägarkapital för att utvecklas vidare. Och nu visar vi att konceptet fungerar med två framgångsrika exits på kort tid. Med denna utveckling går Sörmland från att vara i botten av bottendivisionen till Elitserien i Sverige, förklarar Thomas Karlsson, Sörmlandsfondens vd.

– När det handlar om riskkapital är det tyvärr bara ett fåtal bolag som lyckas. Att på förhand veta vilka är omöjligt och därför har jag engagerat mig i många av Sörmlandsfondens bolag. Några har inte fungerat, några är för tidigt att uttala sig om och några har gått riktigt bra. Jag hade turen att vara med i både WeHunt och Klimatfabriken, som visar att Sörmlandsfondens modell fungerar, säger Rolf Lydahl, affärsängel i Sörmlandsfondens nätverk.

Investeringen i Klimatfabriken genomfördes i uppstartsskedet av bolaget, tillsammans med ett flertal investerare i och utanför nätverket. Kapitalet möjliggjorde de investeringar som behövdes för att starta och etablera bolaget. Klimatfabriken har sedan dess etablerats och på bara några få år nått stora framgångar, en rejäl årlig tillväxt och numera ökad årlig vinst. Volution Group är etablerade på Klimatfabrikens marknad med ventilerade energieffektiva produkter.

Om Sörmlandsfonden

Sörmlandsfonden är en investerare av aktivt ägarkapital i sörmländska bolag med rejäl tillväxtpotential. Sörmlandsfonden driver forumet Sörmlandsnästet där ett aktivt nätverk av affärsänglar ingår som erbjuds att investera tillsammans med Sörmlandsfonden. Sörmlandsfonden ägs av Sörmlands Sparbank, Sparbanken Rekarne samt Länsförsäkringar Södermanland.

Dela sidan: