Skriv sökord

Rekordstor samhällsutdelning – 700 miljoner från Sparbankerna

Aktuellt Sparbanksidén
sparbanksdagn, Mark Levengood, samhällsnytta, samhällsutdelning, samhällsengagemang
Mark Levengood leder sändningen på Sparbanksdagen. Fotograf: Stellan Herner

Senast uppdaterad: 27 oktober, 2021

Återigen är Sparbankerna en av Sveriges största givare till lokala aktiviteter inom sport, kultur, näringsliv, forskning och utbildning. Redan för två år sedan delade Sparbankerna ut en halv miljard till lokala initiativ. Förra året ökade den siffran ytterligare till 700 miljoner kronor. Välkommen till Sparbanksdagen den 29 oktober för att höra mer kring Sparbankernas samhällsnytta tillsammans med programledaren, författaren och Unicef-ambassadören Mark Levengood, Sparbankernas Riksförbunds vd Ewa Andersen och gäster.

När andra pratar aktieutdelning pratar vi om samhällsutdelning. Sveriges Sparbanker delar med sig av överskottet i form av årlig återföring till angelägna aktiviteter i lokalsamhället som främjar bygdens egna medborgare. Under 2020 delade Sparbankerna ut omkring 700 miljoner kronor till eldsjälar och organisationer runtom i landet. Det är ju trots allt där som pengarna gör störst nytta.

Sparbankerna gör skillnad i Sverige utanför storstäderna

Sammantaget är Sparbankerna en av de största privata bidragsgivarna i Sverige. Mycket av pengarna går till barn- och ungdomsverksamhet, men även till entreprenörskap, idrott, kultur och utbildning. Över 5500 föreningar får bidrag från en Sparbank som ger utrymme för utveckling av deras verksamheter. När Coronarestriktionerna gjort tillvaron tuff för många föreningar och frivilligverksamheter så har Sparbankernas bidrag varit extra viktigt för överlevnad.

Nu firar vi Sparbanksdagen och World Savings Day 2021

Sedan 1924 firas årligen i slutet av oktober World Savings Day i närmare 100 länder världen över. Det handlar om att uppmärksamma sparandets betydelse för en bättre framtid. I Sverige firar vi samtidigt Sparbanksdagen av samma skäl men också för att lyfta fram Sparbankernas betydelse för den finansiella infrastrukturen utanför storstäderna. Och därmed förutsättningarna till livskvalitet och konkurrenskraft för människor och företag i hela Sverige

Välkommen till livesändning med Mark Levengood och gäster den 29 oktober

På årets Sparbanksdag, fredagen den 29 oktober, kommer vi livesända ett samtal om Sparbankernas samhällsutdelning och samhällsnytta. Lyssna till Mark Levengood och Ewa Andersen, vd på Sparbankernas Riksförbund, som tillsammans med gäster från föreningar och Sparbanker runt om i Sverige diskuterar Sparbankernas samhällsnytta. Vi ser även fram emot hälsningar från Sparbanker över hela världen.

Dela sidan: