Skriv sökord

Rädda Östersjön med Sölvesborg-Mjällby Sparbank

Hållbarhet I samhället
Rädda Östersjön, Sölvesborg-Mjällby Sparbank

Senast uppdaterad: 11 maj, 2022

Engagemanget var stort bland Furulundsskolans elever när de hade temadag för projekt Rädda Östersjön i Nogersund. Allt från föreläsning, sopplockning och guidad tur på havet stod på schemat. Att komma ut i samhället och få kunskap och arbeta för havets mående var lärorikt.

Furulundsskolan är en del av det treåriga projektet Rädda Östersjön. Eleverna ska få ökad kunskap och förståelse om havets mående.

Temadag ledde till ökad kunskap om Östersjöns mående

Klasserna NA21, NA20 och BF20 har under våren i sina olika ämnen undervisning utifrån kursmål kopplat till projektets huvudfokus. För att öka medvetenheten ytterligare och komma närmare havet anordnade projektet en temadag i Nogersund där de på flera olika stationer lärde sig mer om Östersjön

Programmet var fullspäckat med kunskap, bland annat så föreläste Jan Söderhielm som är projektledare på Expedition Baltic Sea om goda exempel och vikten att agera nu för att rädda havet.

En av stationerna var sopplockning och eleverna fick ihop tre stora, svarta sopsäckar under dagen.
– Vi fick oss en tankeställare när det gäller miljön och allt skräp vi plockade upp, säger eleven Zack.

En guidad tur på havet i en rib-båt där fokus var på människans påverkan på natur- och djurliv stod också på agendan.
– Jag tyckte det var kul att åka rib-båt och höra om säl, skarv och djurlivet runt Hanö, säger eleven Zamira.

Även Nogersunds hembygdsförening var på plats och berättade om hur det var förr i tiden och relationen till havet.
– Intressant att lära sig om hur de levde och bodde förr i Nogersund, säger eleven Emma.

Att komma ut till havet fick igång elevernas intresse

– Dagen var framgångsrik, elevernas intresse gick inte att ta miste på. Att de får komma utanför skolans väggar och göra något på riktigt gör att våra elever får med sig kunskap som förhoppningsvis bidrar till förändring gällande Östersjöns mående och framtid, säger Nicklas Nilsson, lärare och projektmedlem i Rädda Östersjön på Furulundsskolan.

Även Sölvesborg-Mjällby Sparbank som är en del av projektet var på plats. Stefan Ohlson, vd, delar sina tankar om dagen och projektet:

– Det är så kul att se ungdomarnas entusiasm kring ett så viktigt område som Östersjön. Kan Sparbanken vara med och bidra till ökade kunskaper hos kommuns ungdomar är vi jätteglada. Ungdomarna är de stora påverkarna inför framtiden och gör det bäst genom kunskap, säger Stefan Ohlson.

Fler aktiviteter framöver i projekt Rädda Östersjön

Det har under hela våren arbetats med aktiviteter i undervisningen för berörda klasser om Rädda Östersjön. Men även framåt kommer fler aktiviteter utanför skolans undervisning att äga rum för projektet.

Briggen Tre Kronor af Stockholm kommer till Sölvesborgs kommun

Under vecka 25 kommer Sparbanken, tillsammans med Näringslivskontoret och det lokala näringslivet, arrangera aktiviteter och informationsträffar med fokus på Östersjön men också ge Sölvesborgarna möjlighet att gå ombord på Briggen Tre Kronor af Stockholm och åka med på en fyra timmars segling i Hanöbukten.

Om Expedition Rädda Östersjön

Expedition Rädda Östersjön arbetar för att återskapa en fungerande relation mellan samhället och havet. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och genom att utbilda ungdomar om situationen och hur man kan göra insatser för en förbättrad miljö ökar havets chanser för framtiden.

Våren 2022 inledde Furulundsskolan ett samarbete med Expedition Rädda Östersjön och Sölvesborg-Mjällby Sparbank under tre år för att öka medvetenhet om Östersjöns mående och hur vi alla på olika sätt kan bidra till dess återhämtning.

Om Sölvesborg-Mjällby Sparbank

Sölvesborg-Mjällby Sparbank har en affärsvolym på 10,8 miljarder kronor, 34 anställda och två kontor i Blekinge. Vi är en egen bank som äger en liten del av Swedbank – inte tvärtom. Vi har i 183 år verkat för ett bättre liv i vår närhet tillsammans med våra kunder. Det är det vi kallar för att ha hjärtat i bygden och det vill vi fortsätta med i minst 183 år till.
smsparbank.se

Dela sidan: