Sparbanken Nord satsar 5 miljoner på barn och unga; ”Föreningslivet ska vara tillgängligt för alla”

Med Föreningsstöd Ung avsätter Sparbanken Nord ytterligare 5 miljoner kronor till föreningar med barn och unga. Stödet ska stärka föreningarnas möjligheter att bedriva verksamhet för barn och unga på längre sikt. ”Barn har rätt till en meningsfull fritid där inkludering och lika villkor är en självklarhet.”

Publicerad:

Uppdaterad:

"Sparbanken Nords samhällsengagemang och hela sparbanksidén innebär att vi värnar om den plats där vi finns och verkar", säger Anneli Sjömark och Erika Mattsson på Sparbanken Nord.

– Sparbanken Nords samhällsengagemang och hela sparbanksidén innebär att vi värnar vi om den plats där vi finns och verkar, och vi avsätter årligen medel till lokal och regional utveckling. De här pengarna öronmärker vi till det viktiga föreningslivet för barn och unga, för att underlätta det viktiga jobb som föreningarna gör, säger Anneli Sjömark, VD Sparbanken Nord.

Genom Sparbanken Nords tidigare satsning Föreningsmiljonerna fick 81 föreningar med 18 522 barn och ungdomar dela på drygt 4,5 miljoner kr, som stöd till ökade kostnader. 18 522 barn och unga motsvarar cirka 975 genomsnittliga skolklasser – så många har berörts av stödet.

Målet är att dessa barn med familjer ska slippa ökade medlemsavgifter och andra kostnader samt stärka föreningarnas möjligheter att bedriva meningsfull verksamhet på längre sikt. Ett föreningsliv som är tillgängligt för alla barn och unga – oavsett familjens ekonomiska förutsättningar.

Ytterligare 5 miljoner till barn och unga

Nu avsätter Sparbanken Nord ytterligare 5 miljoner kronor till föreningar för barn och unga, samt parasport. För trots att kostnadsökningarna i samhället stagnerat finns ett fortsatt behov av stöd hos föreningarna. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, undersöker varje år villkoren för ideella föreningar. Årets rapport visar att minst en fjärdedel av föreningarna upplever att det ekonomiska läget har påverkat deras möjlighet att bedriva verksamhet ”i ganska eller mycket stor utsträckning”.

– För många föreningar är det ett pussel att få ekonomin att gå ihop. Det riskerar att ta kraft från kärnuppdraget; att skapa en meningsfull fritid för barn och unga. Då de flesta föreningar helt eller till största del drivs av ideella krafter kan tillvaron vara en svår balansgång, säger Erika Mattsson, chef Hållbarhet & samhälle.

Enklare att söka stöd

Ansökningsförfarandet i Föreningsstöd Ung är något förenklat jämfört med ordinarie samhällsengagemang. Första ansökningsperioden pågår fram till 31 oktober.

–Det viktiga är att alla barn och unga ska kunna ha en meningsfull fritid där inkludering och lika villkor är en självklarhet. Vi hoppas därför att vi kan underlätta för föreningarna som möjliggör detta. De gör ett superjobb för våra barn och ungdomar, avslutar Erika Mattsson.

Dela sidan:

Senaste nyhetsartiklar