Skriv sökord

Positiva effekter för hästnäringen i Skaraborg

I samhället
Magnus Sunden, ordf Västergötlands Travsällskap, Liselotte J Sterneborn, ordf Sparbanksstiftelsen Skaraborg, Roger Moström, vd Axevalla Travbana
Magnus Sunden, ordf Västergötlands Travsällskap, Liselotte J Sterneborn, ordf Sparbanksstiftelsen Skaraborg, Roger Moström, vd Axevalla Travbana

Senast uppdaterad: 20 april, 2023

En anläggning för travsporten, ett hem för hästarna och ett betydelsefullt utbildningscentrum för hästnäringen. Sparbanken Skaraborg satsar 6 miljoner kronor på Axevalla travbana. Där är det liv, rörelse och framåtanda som gäller, det anar man redan från motorvägen när man ser den stora byggnationen som är i full gång.

Historien om anläggningen går långt tillbaka i tiden, genom tiderna har många hästar, kuskar och besökare passerat grindarna in till anläggningen. Det är Västergötlands Travsällskap som driver grundverksamheten och tillsammans med inhyrda tränare och hyresgäster på anläggningen utvecklas platsen och sporten.

En av dom större aktörerna på anläggningen sedan några år tillbaka är Västragötalandsregionens naturbruksgymnasium, Axevalla Hästcentrum. Skolan driver gymnasieutbildning med inriktningar inom ridning, trav och islandshäst och är en betydande hyresgäst på anläggningen.

– Skolans etablering här är både en trygghet och kvalitetsstämpel för oss. Utbildningarna skapar arbetskraft för hästnäringens framtid och skapar möten och en viktig balans mellan yrkesliv och skolbänken. Det är dessutom en satsning som märks nationellt och det ger oss ringar på vattnet säger Roger Moström, vd på Axevalla Travbana.

Sparbanken Skaraborg bidrar med 6 miljoner kronor

Regionen satsar stort och byggnationen av toppmoderna stallar och skolsalar är nu i full gång. Även travsällskapet bygger och i samarbete med Sparbanken Skaraborg som gått in med en återinvestering på 6 miljoner kronor kommer Sparbanken Horse Arena snart stå klar. Det blir ett ridhus som skolan kommer hyra in sig i men som även kommer nyttjas av andra evenemang på anläggningen.

– Vi är stolta över att kunna bidra till utvecklingen av Axevalla som utbildningscentrum och att vår återinvestering säkrar utbildningar inom hästnäringen här i regionen säger Liselotte J Sterneborn, ordförande i Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Plats för fler på moderna ytor

Ridhuset kompletterar den befintliga körhallen och i juni beräknas bygget av ridhuset stå klart. Västragötalandsregionens byggnation av övriga stallar och lektionssalar pågår ett tag till och skolan beräknas flytta in i sina nya lokaler under sommaren 2024. Idag rör sig i snitt 200–250 personer per dag på anläggningen i form av personal, elever på gymnasiet, tränare och elever på BYS vuxenutbildningar. När skolans nya lokaler står klara räknar man med att kunna ta in ytterligare 100 elever till gymnasiet.

Om Sparbanksstiftelsen Skaraborg

Sparbanksstiftelsen Skaraborg bildades år 2000 när Skaraborgs Läns Sparbank ombildades till aktiebolag och blev samtidigt ensam ägare till Sparbanken Skaraborg. Stiftelsen ska främja sparsamhet genom att som aktieägare i Sparbanken Skaraborg AB verka för att sparbanksrörelsens grundläggande idéer och värderingar bevaras och utvecklas. Företrädesvis inom bankens verksamhetsområde som är Skara, Vara, Götene och Essunga kommuner. Genom utdelning från banken kan stiftelsen lämna bidrag som främjar Sparbankens och verksamhetsområdets utveckling.

Dela sidan: