Skriv sökord

Päkkos Gustaf stipendiet och utmärkelsen Påhl Olles fiol går till Tommy Lundgren och Tilde Edlund

I samhället Kultur
Leksands Sparbank, Tilde Edlund, Tommy Lundgren, Päkkos Gustaf stipendiet, Påhl Olles fiol.
Tilde Edlund och Tommy Lundgren som mottagit Päkkos Gustaf stipendiet och utmärkelsen Påhl Olles fiol.

Senast uppdaterad: 2 september, 2022

Under Bingsjöstämman uppmärksammas varje år två unga och lovande spelmän genom Päkkos Gustafs stipendie och utmärkelsen Påhl Olles fiol. I år gick de till Tommy Lundgren och Tilde Edlund.

Leksands Sparbank äger sedan 2006 den legendariske spelmannen Päkkos Gustafs fiol. Detta efter att spelmannen Anders Bjernulf föreslog att banken skulle köpa fiolen då den annars riskerade att försvinna från bygden och landet. Den ryktades vara på väg till London, men då köpte Leksands Sparbank istället fiolen för att behålla den i bygden och kunna utveckla kulturarvet. Under Bingsjöstämman uppmärksammas därför varje år en ung och lovande spelman som får låna fiolen under ett år och ta emot ett stipendium.

På samma sätt resonerade Bo Berggren som genom familjens bolag Sångs i Sjugare såg till att Påhl Olles fiol kunde stanna i bygden genom att han 2017 skänkte fiolen till Leksands Sparbank. Bo ville säkra att även den fiolen i framtiden skulle användas för att uppmärksamma unga lovande spelmän.

Leksands Sparbank uppmuntra lovande folkmusiker

Leksands Sparbank står som garant för att båda fiolerna används i syftet att uppmärksamma och uppmuntra lovande folkmusiker. Fiolerna ska dessutom användas av spelmän som förstår och kan uppskatta dess värde.

Päkkos Gustafs stipendie består av två delar. En penningsumma på 10 000 kronor som delas ut av föreningen Bingsjöstämman och Päkkos Gustafs fiol som lånas ut av Leksands Sparbank. Stipendiaten får låna Päkkos Gustafs fiol under året, för att nästa år lämna över den till nästa stipendiat. Vinnaren av utmärkelsen Påhl Olles fiol består av att en ung spelman under ett år får ha fiolen i sin ägo, för att under Bingsjöstämman lämna över den till nästa års stipendiat.

Päkkos Gustafs stipendie

Päkkos Gustaf (1916–2000) var en spelman med glimten i ögat och i stråken. En hängiven vårdare av bingsjötraditionen, och är fortfarande en förebild och inspiratör för många av dagens folkmusiker.

Gustaf bidrog till stor del till att göra Bingsjöstämman till vad den är idag. Päkkosgården där han bodde är hjärtat av stämmoområdet, så stämman är bokstavligen hemma hos honom. Med sin starka personlighet och stora gästfrihet satte han tillsammans med frun Svea, sin prägel på stämman.

Nu är det dottern Lisbeth och sonen Hans som håller ställningarna på Päkkosgården under stämman.

Årets mottagare av Päkkos Gustaf-stipendiet är Tommy Lundgren

Tommy har precis avslutat en masterutbildning i svensk folkmusik på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där han undersökte olika tillvägagångssätt att skapa ny folkmusik från det traditionella uttrycket i olika låttyper.

Han är just nu mest aktiv i bandet Grabbarna från eken, där kända äldre visor blandas med folkmusik. De har nyligen släppt ett album endast fokuserat på Bellman.

Tommy har också spelat i olika fiol-duo konstellationer genom åren, nu i sommar med ett projekt som ska göra en turné till Ungern, detta med Fanny Källström där dom spelar svensk folkmusik och egna kompositioner i ett tätt och intensivt samspel. Tommy är och har också varit aktiv som spelman på Skansen sedan 2017.

Utöver svensk folkmusik så har Tommy också studerat irländsk folkmusik på Limerick universitet 2015 och bemästrar även denna genrer.

Päkkos Gustaf stipendiet delas ut till Tommy Lundgren med följande motivering:
För sin kärnfulla fiolton, sitt lyriska spel, och för hans utforskande av den traditionella svenska folkmusiken, men också den nyfikenhet som driver honom att möta och utforska andra traditioner.

Påhl Olles fiol

Påhl Olle, legendarisk spelman från Östbjörka, stilbildare, förebild för en hel generation spelmän. När han gick ur tiden 1987 instiftades stipendiet Påhl Olles Fiol som delas ut av Leksands Sparbank och Folkmusikens Hus.

Årets vinnare av Påhl Olles fiol är Tilde Edlund

Tilde började sin musikaliska bana på Falu dans och Kulturskola. Kulturskolans spelmanslag, goda lärare och Faluns starka folkmusikmylla bidrog till att väcka en tidig kärlek till låtspelet. Den utvecklade Tilde sedan på Folkmusiklinjen på Musikkonservatoriet Falun, sedan vidare till Lunnevads Folkhögskola. Efter det började hon på folk och världsmusiklinjen vid Göteborgs Musikhögskola, nu slutför hon sin högskoleutbildning vid Folkmusiklinjen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Förutom att utveckla sitt eget spel och driva diverse musikaliska samspel och ensembleprojekt är Tilde också ordförande i Föreningen Risenstämman. Föreningens syfte är att årligen arrangera en festival där konst och musik möts på̊ lika villkor och möten mellan människor står i fokus. En plats där unga konstnärer inom olika konstnärliga fält ges plats på̊ scen och där nya idéer främjas och frodas. Av unga, för unga.

För ett gränslöst och närvarande musikanteri, färgat i lika hög grad av ett uråldrigt rotsystem som av lusten till det ännu outforskade, utses Tilde Edlund till mottagare av stipendet Påhl Olles fiol 2022.

Om Leksands Sparbank

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.
leksandssparbank.se

Dela sidan: