Skriv sökord

Ovationspriset, pengaregn över Vadstena Sparbanks stipendiater

I samhället Lokalt perspektiv

Senast uppdaterad: 14 juni, 2022

Ovationspriset – Vadstena Sparbank är angelägen om att på olika sätt gynna bygdens utveckling. Genom sin ovationskommitté har sammanlagt 183 000 kronor nu delats ut som stipendier till åtta mottagare.

Istället för att samla pristagarna på ett ställe uppvaktades de var för sig med prischeckar. En av 2022 års pristagare är nystartade nätverket Kvinnliga entreprenörer i Vadstena. Initiativtagaren och företagaren Katrin Merzbach är jublande glad:

– Helt underbart! Vi har på kort tid fått ihop ett 80-tal kvinnliga nätverkare i Vadstena. Alla kvinnor kommer att bli så glada för det här ovationspriset. Det innebär att vi kan förverkliga våra drömmar och genomföra gemensamma aktiviteter som föreläsningar och festligheter. Vi företagare jobbar väldigt hårt och många driver företag ensamma. Målet är att stödja varandra och träffas för utbyte och inspiration. Nätverket leder också till att vi gör fler affärer, säger Katrin Merzbach.

Det var kunderna i Vadstena Sparbank som genom sina valda huvudmän beslutade att bilda en ovationskommitté 2011. Sedan dess har banken årligen delat ut minst 100 000 kronor i stipendier, och i år var summan 183 000 kronor. Förklaringen till den ojämna summan är 1 000 kronor gånger antal år för den 183-åriga banken.

Monica ”Momi” Rosén, en av huvudmännen i Vadstena Sparbank och representant i ovationskommittén:

– Vi fick många och bra ansökningar. Även om det varit svårt att välja, så var vi eniga när vi väl var klara. Vi har lagt ner ganska mycket jobb på att gå igenom och diskutera ansökningarna. Vi försöker sprida bidragen så brett som möjligt inom olika områden och verksamheter, för att främja utvecklingen i både stad och landsbygd över hela kommunen.

Om Vadstena Sparbank – kundernas bank

Vadstena Sparbank grundades 1839 och är verksam i Vadstena med omnejd. 18 medarbetare jobbar på kontoret i Vadstena. Banken har 12 500 kunder. Privatpersoner och företag erbjuds tjänster inom bank, försäkring, fastighetsförmedling och juridik.

Vadstena Sparbank har inga aktieägare, utan är en fristående och självständig sparbank. Det är kunderna tillsammans som genom utsedda huvudmän bestämmer och har inflytande över banken. Delar av vinsten går tillbaka till det lokala samhället. Affärsvolymen, d v s summan av in- och utlåning, är 11,3 miljarder kronor. Mer info på www.vadstenasparbank.se

Dela sidan: