Skriv sökord

Orienteringsförbund prisas för Hittaut av Sparbanken Skåne

I samhället
Hittaut, Sparbanken Skåne, Anne Udd, orienteringsförbundet,
Anne Udd, ordförande i Skånes Orienteringsförbund, tar emot utmärkelsen Årets förnyare. Priset delas ut av Sparbanksstiftelserna i Skåne.

Senast uppdaterad: 5 oktober, 2022

Hittaut är orienteringsformen för alla, där deltagaren letar checkpoints och samtidigt får möjlighet att upptäcka nya spännande platser. Under pandemin startade Skånes Orienteringsförbund Hittaut Skåne och nu utses förbundet till Årets Förnyare av Sparbanksstiftelserna* i Skåne.

Det är tredje gången priset Årets förnyare på 100 000 kronor delas ut. Priset lyfter fram initiativ som på ett eller annat sätt bidrar till förnyelse inom skånsk idrott och som kan inspirera fler att utveckla sin verksamhet. Bakom utmärkelsen står Sparbanksstiftelserna i Skåne som verkar för en positiv utveckling i samhället och stödjer många projekt i föreningslivet.

– Det är superkul att bli Årets förnyare och det känns verkligen som ett kvitto på all tid vi lagt ner ideellt och på arbetet som lokala föreningar bidragit med. Detta gör att vi vill fortsätta vända oss till allmänheten, inte bara tävlingsidrottare, säger Anne Udd på Skånes Orienteringsförbund.

Hittaut passar för alla

Friskvårdskonceptet Hittaut finns i flera delar av Sverige och samordnas av Svenska Orienteringsförbundet. Det går ut på att hitta checkpoints med hjälp av papperskarta eller Hittaut-appen. Platserna som har en checkpoint kan vara lättillgängliga eller mer utmanande och svårighetsgraden anges med olika färger. Hittaut är gratis och alla kan delta utifrån sina förutsättningar genom att gå, springa eller cykla. Vissa checkpoints är också tillgänglighetsanpassade för exempelvis barnvagn eller rullstol.

Intresset för orientering växte under pandemin

Under coronapandemin exploderade intresset för motionsformen och 2021 startade Skånes Orienteringsförbund Hittaut Skåne.

– Eftersom vi inte kunde anordna några arrangemang blev Hittaut en lösning för orienteringen att vända sig till både idrottarna och allmänheten. Även om konceptet fanns lokalt hos några skånska föreningar redan när vi startade kan vi nu hjälpa till att hitta vita fläckar på kartan. Alla föreningar har nämligen inte samma möjlighet att göra arbetsinsatsen som krävs för att ta fram checkpoints. På vissa orter finns inte ens en orienteringsklubb, säger Anne Udd, ordförande i Skånes Orienteringsförbund.

Kulturhistoriska platser finns som checkpoints

Hittaut Skåne bygger på samarbeten mellan många olika aktörer. Tidigt i processen ville även Skånes Hembygdsförbund vara med och ha checkpoints på kulturhistoriska platser vilket i sin tur ledde till att Länsstyrelsen, Region Skåne och Naturskyddsföreningen också började samarbeta med Skånes Orienteringsförbund kring Hittaut Skåne. Dagens karta innehåller därför checkpoints även i naturreservat, längs cykelleder och med inslag av kultur. Under 2022 har inte mindre än 30 orienterings-, hembygds-, eller naturskyddsföreningar medverkat för att göra den skånska kartan så bra som möjligt.

– Hittaut blev ett verktyg under pandemin när folk inte kunde träffas under normala former. Att tillgängliggöra natur och spännande platser i Skåne för många samtidigt som det gynnar hälsan är en otroligt bra kombination som vi gärna vill se mer av. Det är ett projekt som är bra för Skåne men också för framtiden ur ett samhällsperspektiv. Genom Skånes Orienteringsförbund kan Hittaut bli ännu större här i länet, säger Östen Gunnarsson VD på Sparbanksstiftelsen 1826, en av stiftelserna bakom utmärkelsen Årets förnyare.

* Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen.

Om Hittaut Skåne

Hittaut är en lättillgänglig orienteringsform där deltagare letar checkpoints och samtidigt får möjlighet att upptäcka nya spännande platser och miljöer. Hittaut Skåne startades 2021 och har 2 700 utövare.

Om Årets förnyare

Årets förnyare tilldelas ett initiativ som på ett eller annat sätt bidrar till förnyelse inom skånsk idrott och som kan inspirera fler att utveckla sin verksamhet. Priset som är på 100 000 kronor ska också bidra till vidare spridning i stiftelsernas verksamhetsområde. Bakom priset står Sparbanksstiftelserna i Skåne som är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen. Utmärkelsen Årets förnyare 2022 delades ut den 4 oktober. Tidigare års mottagare är Skolidrottsförbundet i Skåne och träningskonceptet ”Alla kan gympa”.

Om Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.
sparbankenskane.se

Dela sidan: