Skriv sökord

Ölands Bank satsar ännu mer på att utbilda barn och unga i ekonomi

Barn- och ungdom I samhället
Spara & Slösa, Spara och slösa, Ölands Bank, barn och unga

Senast uppdaterad: 14 mars, 2022

Att få en bra grund i privatekonomi som ung kan göra stor skillnad i vuxenlivet. I år storsatsar Ölands Bank på att utbilda ännu fler barn och unga i privatekonomi.

– Redan idag, och sedan många år tillbaka, utbildar Ölands Bank elever i högstadiet i privatekonomi. Sedan ett par år tillbaka har banken även satsat på att vara aktiva i Ung Företagsamhet (UF) på gymnasiet. Två viktiga aktiviteter i vårt arbete med folkbildning, säger Anneli Nilsson, vd på Ölands Bank.

Spara & Slösa som musikal

En av årets satsningar är två föreställningar av Spara & Slösa musikal för de mindre, från cirka 5 år och uppåt. I musikalen får barnen möta Spara & Slösa i en fartfylld föreställning med sång, dans och musik. Det handlar om pengar och sparande på ett roligt sätt, men också om vänskap, miljötänk och mycket annat. Föreställningarna hålls den 30:e mars på Folkan Bio/Folkets hus i Borgholm och den 31:a mars i Ölands Köpstad i Färjestaden.

Musikalen bygger på serien Spara & Slösa som tecknas av Lena Forsman där Spara är lite mer eftertänksam och sparsam medan Slösa mer impulsiv och gillar att shoppa. Men ingen är bättre eller sämre än den andra! Och budskapet är att man kan vara lite av båda, och det är bra.

Intressant och rolig privatekonomisk undervisning

Spara & Slösa finns som tecknad serie i varje nummer av Lyckoslanten – tidningen för barn i mellanstadiet som ges ut av Sparbankerna och Swedbank fyra nummer per år.

Första numret av Lyckoslanten kom redan år 1926 och det var också då som karaktärerna Spara & Slösa skapades av illustratören Birgitta Lilliehöök. På den tiden var Spara den skötsamma och Slösa den oförnuftiga. Syftet, nu som då, är att bidra till intressant och rolig privatekonomisk undervisning, redan i unga år.

Ytterligare satsningar är på gång och kommer senare i år. Ölands Bank har planer på att utöka satsningen på att utbilda barn och unga genom att även erbjuda utbildningstillfällen för barn i mellanstadiet. Aktiviteterna är till för att stötta skolorna i deras uppdrag.

– Att kunna grundläggande privatekonomi är och har alltid varit viktigt för att klara sig bra i samhället. Det är inspirerande att se när intresset tänds i elevernas ögon, de börjar tänka till och inser att de, genom att göra genomtänkta val, kan påverka så att de i framtiden kan göra det där de drömmer om, säger Filippa Lövmo, samordnare på Ölands Bank för utbildningsinsatserna i skolorna.

Om Ölands Bank

Vi arbetar för ett Öland där jag som människa vill leva, verka och vara. Vi ska skapa bra förutsättningar för vår region och engagerat delta i samhällsutvecklingen. Att bedriva bank är en del, att nätverka och knyta ihop kontakter en annan. Vi är en lokal fristående bank med Öland i vårt hjärta, det är en del av vår affärsidé.
olandsbank.se

Om Lyckoslanten

Tidningen Lyckoslanten ges ut av Sparbankerna tillsammans med Swedbank med fyra nummer per år. Tidningen skickas kostnadsfritt till samtliga årskurs 4–6 i landets skolor tillsammans med en lärarhandledning. Idag är den en av Sveriges största barntidningar med en upplaga på 340 000 exemplar.
sparbankerna.se/lyckoslanten

Dela sidan: