Skriv sökord

Nu har Siljansbygden nio nya hjärtstartare från Leksands Sparbank

I samhället
Björn Axelsson från Civilförsvarsförbundet demonstrerar en Hjärtstartare,
Björn Axelsson från Civilförsvarsförbundet fanns på plats på kontoret i Leksand för att demonstrera hur en hjärtstartare fungerar.

Senast uppdaterad: 15 februari, 2023

I Leksand, Rättvik och Djurås firades Alla hjärtans dag i extra hjärtlig anda. Under ett event på Leksands Sparbanks kontor delades nio nya hjärtstartare ut till lika många av bygdens föreningar.

Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp, men bara drygt 1 500 överlever. Forskning visar att ju snabbare personer får hjärt-lungräddning, desto större är chansen att överleva. För varje minut som går minskar chansen att överleva med 10 procent.

Därför har Leksands Sparbank startat projekt ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden”, där föreningar i bankens verksamhetsområde har möjlighet att ansöka om en hjärtstartare tillsammans med kostnadsfri HLR-utbildning.

Hjärtstartare kan rädda liv

Under tisdagen fanns samtliga föreningar på plats på något av bankens kontor för att ta emot sina hjärtstartare. En representant från Civilförsvarsförbundet fanns också på plats på kontoret i Leksand för att demonstrera hur en hjärtstartare fungerar.

– Det är fantastiskt att se engagemanget hos föreningarna. De vill verkligen vara med och göra skillnad genom att sätta upp en hjärtstartare. Att vi då kan vara med och ta vara på den här viljan är en ynnest. Dessutom när det är något som faktiskt kan rädda ett liv. Det här är uppstarten av projektet som nu kommer att fortsätta, så att vi kan göra Siljansbygden ännu mer hjärtsäker, säger Jonas Heimer, marknadschef på Leksands Sparbank.

Här finns de nya hjärtstartarna

  • Fornby by (bystugan)
  • Leksands Dykarklubb
  • Siljansnäs Stugby
  • PRO Åhl-Insjön
  • Gagnefs IF
  • Leksands Ridklubb
  • Ullvi by (bystugan)
  • Frikyrkan Insjön
  • Alviks byalag

Vi hjärtsäkrar Siljansbygden

Föreningar och organisationer i Leksands Sparbanks verksamhetsområde kan ansöka om en hjärtstartare via initiativet Hjärtsäkra Siljansbygden. Föreningar som tilldelas hjärtstartare får också en HLR-utbildning för max 20 personer. Utbildningen ges av Civilförsvarsförbundet. Våren 2023 är ansökan öppen 14 februari – 30 april.
Läs mer om Vi hjärtsäkrar Siljansbygden

Dela sidan: