Skriv sökord

Navigator – Succéprogrammet för företagare startar i Dalarna

Aktuellt Företagande Lokalt perspektiv
Angelica Ekholm, vd på Dalarna Science Park och Björn Rinstad, vd på Leksands Sparbank.
Angelica Ekholm, VD på Dalarna Science Park och Björn Rinstad, VD på Leksands Sparbank.

Senast uppdaterad: 11 maj, 2023

Det har saknats ordentliga satsningar på det befintliga näringslivet. Till nu, när Leksands Sparbank i samarbete med Dalarna Science Park startar Navigator – ett program med bevisat stora effekter. Fem dalaföretag deltar i den första omgången av det två år långa programmet, som utvecklar både företagen och samhället.

Programmet Navigator bygger på att företag med stor tillväxtpotential under två år får tillgång till fyra externa spetskompetenser, så kallade Navigator. De fyra väljs specifikt för varje deltagande företag. Dessa bidrar sedan med sin samlade kunskap och erfarenhet för att stötta företagen och företagarna att ta nästa steg i sin utveckling.

När Navigator introducerades i Värmland 2018, då som ett EU-projekt, deltog 20 företag inom olika branscher. Dessa hade efter två år ökat sin sammanlagda omsättning med 222 procent och antalet anställda med 45 personer.

Skapar attraktiva samhällen

Nu sker en första programstart i Dalarna och bakom satsningen i Dalarna står Leksands Sparbank i samarbete med Dalarna Science Park. Sparbanken har identifierat de fem företag som deltar i premiären.

– Det är otroligt kul att vi som Sparbank får göra något sådant här för vårt befintliga näringsliv. Navigator öppnar en palett av möjligheter för redan etablerade företag att växa, utvecklas och expandera. Dessutom finns siffror på att det händer grejer när man gör det här. Att företagen växer och expanderar gör att de anställer fler, tjänar mer, omsätter mer och kan till och med skapa inflyttning. Det gör skillnad på samhällsnivå. Det genererar en växande och mer välmående bygd, säger Björn Rinstad, VD på Leksands Sparbank.

Därefter tar processledare vid Dalarna Science Park vid för att leda programmet framåt.

– Som mötesplats för företag och innovationer i Dalarna ser vi jättemycket fram emot att kroka arm med Leksands Sparbank och stötta deras företagskunder med ambitioner att växa och utvecklas på ett hållbart sätt. Vår erfarenhet är att det är ofta de mindre bolagen som får störst utväxling av tillgång till kompetenser, verktyg och coachning. Nu kan vi erbjuda den stöttningen under två hela år. Det kommer att ge verklig effekt för entreprenörerna, deras företag och regionens tillväxt, säger Angelica Ekholm, VD på Dalarna Science Park.

Ett av företagen som deltar i den första omgången är Sagolandet Tomteland i Mora.

– När vi förstod omfattningen av vad programmet innebär var det inte så mycket att fundera på. Det här blir en boost för oss och vårt företagande plus att det är väldigt bra tajming. Vi har vuxit väldigt snabbt och behöver balansera upp vår verksamhet för att komma vidare och nå våra mål. Jag ser framför mig att vi kommer att ha mycket verkstad tillsammans med kompetenserna som väljs in och handplockas till oss, säger Camilla Collett, VD på Sagolandet Tomteland.

De fem första företagen som deltar är:

  • Sagolandet Tomteland, Mora.
  • MARAB Mora Automation & Robotteknik AB, Orsa.
  • Konditori Siljan AB, Leksand.
  • Voene AB, Leksand.
  • Helldéns Svets & Smide AB, Insjön.

Kort om Navigator i Dalarna

Pilotprojektet genomförs under en tvåårsperiod. Leksands Sparbank identifierar potentiella företagskunder med ambitioner att växa och utvecklas, som därigenom kan få effekt av att genomgå Navigator. Dalarna Science Park koordinerar och genomdriver därefter projektet. Projektet är delfinansierat av Vinnova.

Ambitionen är att göra nästa programstart i Dalarna hösten 2023.

Läs mer om Stiftelsen Navigator

Dela sidan: