Skriv sökord

Nu vill jag ta död på dessa två myter – krönika från Privata Affärer

Aktuellt Undersökning
Per Hammarlund, chefredaktör, Privata Affärer, bankkontor, myter
Per Hammarlund, chefredaktör på Privata Affärer

Senast uppdaterad: 11 oktober, 2021

Ungdomar behöver inte bankkontor – och äldre måste bo kvar i stora villor, eftersom det är för dyrt att flytta. Nu vill jag avliva dessa myter. /Krönika av Per Hammarlund, publicerad i Privata Affärer 1 oktober 2021

Eftersom allt fler banktjänster genomförs digitalt och bankbesöken blir färre trodde även jag att yngre inte tycker det här med bankkontor är viktigt. Därför blev jag överraskad när jag läste en undersökning från Sparbankernas Riksförbund, som visar att 61 procent i åldrarna 18-29 år vill ha möjlighet att kunna besöka ett riktigt bankkontor.

Privata Affärer har genom åren alltid, även efter önskemål från många läsare, förordat vikten av att kontoren måste finnas kvar. Det måste finnas ett alternativ till den digitala världen. Därför känns det skönt att kunna slå hål på myten att det är en generationsfråga och att unga nöjer sig med att ha digitala bankkontakter.

Undersökningen visar tydligt att när behov av finansiell rådgivning uppstår känns bankkontoret viktigt – oavsett ålder.

Läs undersökningen här.

Unga vill ha bankkontor och äldre har råd att flytta

Det finns också myter kring att äldre inte har råd att flytta. Att de därför tvingas bo kvar i för stora villor när barnen flyttat hemifrån. Därför läste jag med stort intresse Swedbanks och Sparbankernas undersökning om hur boendeekonomin påverkas vid flytt från en villa, som ägts i 20 år, till en bostadsrätt med tre rum och kök på samma ort.

Rapporten visar att seniora småhusägare har mycket goda förutsättningar att flytta med ekonomin i behåll.

Mer än en miljon personer som är 65 år eller äldre bor i dag i småhus. Samtidigt är omsättningen låg. Runt 3 procent om året. Om fler väljer att lämna villan på äldre dagar, vilket är positivt för flyttkedjan, ökar utbudet för trångbodda barnfamiljer.

Om du som bott i småhus i 20 år har amorterat på dina bolån och utnyttjar möjligheten till uppskov med reavinstskatten, finns det goda möjligheter till att slippa bolån och sänka kostnaderna med flera tusenlappar i månaden.

Undersökningen visar att bokostnaderna i genomsnitt sjunker med 2 700 kr per månad. I rapporten antas en boendekostnad för en trerumslägenhet till i snitt 6 000 kr per månad.

Så kan vi äntligen få fart på hela flyttkedjan

I storstadsområden med höga villapriser blir överskottet större. Mellan 4 och 5 miljoner kr i vissa områden i Stockholmsregionen och 1,7 miljoner kr i Malmö. I exempelvis Västerås, Uppsala och Örebro har du som säljer villan efter 20 år kvar runt 1 miljon kr när du köpt en trerummare på samma ort.

Även om du inte har amorterat på bolånen blir det i många fall en bra affär vid flytt. Undantaget är, visar undersökningen, Göteborg, Gotland och Örnsköldsvik där bolån på ett par hundratusen behövs för att köpa en bostadsrätt.

Erbjud nu berörda seniorer ett boende som de verkligen efterfrågar. Med bra service i attraktiva lägen och god information om hur uppskovsreglerna fungerar. Då kan vi kanske äntligen få fart på hela flyttkedjan.

/Per Hammarlund, chefredaktör, Privata Affärer

Läs om undersökningen från Swedbank och Sparbankerna här.

Dela sidan: