Skriv sökord

MindDig, Sparbanken Nord och Norrbottens Handelskammare lanserar samarbete för att välkomna och behålla talanger som kommer till norra Sverige

I samhället Lokalt perspektiv
MindDig, Norrbottens Handelskammare, Sparbanken Nord

Senast uppdaterad: 17 november, 2022

MindDig tar nästa steg i sin utveckling och startar strategiskt arbete för att inte bara attrahera utan även behålla talanger som flyttar till norra Sverige. Tillsammans med Sparbanken Nord och Norrbottens Handelskammare sätter man nu upp information och målgruppsanpassade guider på plattformen som ska förenkla för inflyttade att förstå samhällsfunktioner och serviceutbud, för att snabbare komma in i det svenska samhället.

Först ut är beskrivning av hela det svenska ekosystemet för vardagsekonomi, och hur som inflyttad skaffar de tjänster som krävs för att klara sin vardagsekonomi. Denna typ av guider är högt efterfrågad av både talanger och arbetsgivare uppe i norr.

– Detta är ännu ett sätt vi kan visa på hur vi tillsammans kan lösa en av de tuffaste utmaningarna, att inte bara attrahera utan även behålla alla talanger som nu börjar anlända till norr för att genomföra den gröna omställningen. Att attrahera 100 000 personer är tufft, men lyckas vi inte med att få dom att stanna då är det omöjligt att nå målet, säger Chana Svensson, Grundare och VD för MindDig.

En del av vårt samhällsansvar som Sparbank

– Utifrån norra Sveriges enorma behov av kompetens kommer det vara avgörande att vi kan attrahera kompetens från hela världen. Vi ser vikten av att inflyttad talang känner sig välkomna och bosätter sig i vår region. Genom detta initiativ vill vi bidra i de frågor där våra tjänster kan göra skillnad. Det är en del av vårt samhällsengagemang och uppdrag som Sparbank, säger Erika Mattsson, Chef Hållbarhet och Samhälle på Sparbanken Nord.

– För våra medlemmar är kompetensförsörjning en av de absolut mest prioriterade frågorna. Norrbottens Handelskammare har därför bidragit med erfarenhet och kompetens för att stötta detta initiativ. Vi tycker därtill att det är fantastiskt att insatsen skapar direkt nytta för våra medlemmar i deras rekryteringsprocess av globala talanger till länet, säger Linda Nilsson, VD Norrbottens Handelskammare.

Läs mer om MindDig

Om Sparbanken Nord

Sparbanken Nord har kontorsverksamhet i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå, samt en hög digital närvaro med ett eget Digitalt kontor. Med en affärsvolym på drygt 60 miljarder kronor och 200 medarbetare är vi en av landets största sparbanker och en betydande finansiell aktör i regionen där vi verkar. En stor del av vinsten avsätter banken till hållbar utveckling på olika nivåer och i olika områden i lokalsamhället.

sparbankennord.se

Dela sidan: