Skriv sökord

M/S Rosvalen sjösatt igen – tack vare Sparbanksstiftelsen Bergslagen

I samhället Kultur
samhällsengagemang, Bergslagens Sparbank, Sparbanksstiftelsen Bergslagen, Lindesbergs turistbåtförening

Senast uppdaterad: 16 juni, 2022

Turistbåten M/S Råsvalen, Lindesbergs stolthet, har under de senaste två åren legat på land. Nyligen fick de ekonomiskt stöd av Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse och vi har besökt eldsjälarna som sköter båten. Ett samhällsengagemang som ger glädje till många.

Sedan 1997 har turbåten tuffat fram, sommar efter sommar – men en utdragen pandemi gjorde att den 12,2 meter långa båten tvingades upp på land. Konsekvensen blev att intäkterna, som Lindesbergs turistbåtförening är beroende av, försvann.

Våren 2022 sökte föreningen ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Bergslagen, som beviljades. Vi åkte ut för att träffa eldsjälarna i föreningen, för att nyfiket undersöka vad pengarna kommer gå till och – inte minst – få reda på när vi Bergslagsbor och turister återigen kan få avnjuta båtturer med Råsvalen.

Minnen och anekdoter

På Lövstavägen, där turistbåtföreningen har både klubblokal, verkstad och garage, tar Agneta Johnsson emot. Hon har varit ordförande i 20 år, vilket också tydligt märks i hennes engagemang: Hon brinner för både föreningen och inte minst båten. Med oss har vi också Anders Hammarbäck och Rune Wallberg, som båda varit med sedan 1994, när båten hämtades hem till Lindesberg. Alla tre bär på många fina minnen och anekdoter.

De berättar att de två senaste åren varit väldigt tuffa; både intäkter och medlemmar försvann under pandemin. Samtidigt känner de sig laddade för en efterlängtad comeback nu till sommaren.

Pandemin slog hårt

För turistbåtföreningen, vars enda intäkter är sålda biljetter, chartrade turer och medlemsavgifter, blev coronapandemin en hård smäll.

– Den stora utmaningen har varit att även om båten tagits upp på land behöver den fortfarande tas hand om, besiktigas, försäkras och repareras, förklarar Agneta Johnsson.

Hon berättar att de bland annat anordnade en loppmarknad hösten 2021 för att kunna överleva vintern, rent ekonomiskt. Glädjande nog resulterade loppisen i fullt hus och ett stort intresse från allmänheten som kunde köpa gamla båtprylar och accessoarer som funnits i båtföreningen sedan länge. Men – trots loppmarknaden var det ekonomiska läget ansträngt och det var på grund av detta som föreningen sökte bidrag hos Sparbanksstiftelsen Bergslagen.

– Hade vi inte fått bidrag hade vi inte kunnat planera och genomföra säsongen 2022 heller. Båten behöver bland annat nya batterier och byta kylsystem, något vi nu äntligen kunnat köpa in.

550 medlemmar redan från start

Själva startskottet för verksamheten skedde 1994. Tre entusiaster började söka efter ett lämpligt objekt att bygga om till en turistbåt som skulle kunna gå mellan Lindesjön och Råsvalen.

Året efter fann de en gammal timmerbogserare i Sollentuna som de tre vännerna köpte och transporterade till Lindesberg. Väl på plats påbörjades förberedelser för ombyggnad omedelbart och i samma veva bildades Lindesbergs Turistbåtförening.

Föreningen, som helt och hållet av frivilliga eldsjälar, hade redan från början 550 medlemmar. Båten i sig – och möjligheten att nyttja den obegränsat – var onekligen bidragande.

– Vi gör detta för gubbarnas skull, för att upprätthålla och förvalta vad de påbörjade 1994. Vi får heller inte glömma att detta var något helt nytt, något som aldrig hänt i våra trakter. En båt byggdes nästan från grunden och de nya medlemmarna var nyfikna och intresserade av att vara med på resan, berättar Agneta.

Trolla fram reservdelar

Under pandemin sjönk medlemsantalet och Agneta tror detta beror på att båten inte längre kunde läggas i och att även privatpersoner var tvungna att omprioritera sin vardag och sina engagemang.

Idag drivs föreningen av cirka sju personer, alla med olika kunskaper och intresseområden och därmed avgörande för verksamheten på olika sätt. – Rune är ett sådant exempel, det är inte för inte som han kallas för ”Rune trollkarl” då han, år efter år, lyckas trolla fram reservdelar som normalt sätt är omöjliga att hitta eftersom båten är över hundra år.

Tillsammans med Hans Ekman är Rune den som reparerar och mekar med båten. MS Råsvalen har idag två skeppare, Anders Hammarbäck och Kim Lindkvist.

Sommarjobbare via kommunen

En uppskattad tradition har varit Lindesbergs kommun stöd där ungdomar från Lindeskolan blivit tilldelade sommarjobb i båtföreningen. Agneta berättar att de i år kommer ta emot två ungdomar som får arbeta som maskinister under turerna men också vara med och förbereda inför säsongen.

Längtar efter passagerare

Planen är att efter sjösättning under maj kunna börja erbjuda bokningsbara turer från och med vecka 28. Både Agneta och Anders tror att det kommer bli en bra sommar. Förhoppningsvis finns det ett uppdämt behov och ett intresse för att ge sig ut på sjön igen efter dessa två år då båten stått på land.

– Vi längtar efter att få ta emot besökare och passagerare igen! betonar Agneta och Anders fyller i:

– Turen är oerhört vacker, som passagerare får du uppleva massor: Lindesbergs stadskärna från Lindesjön, slussa upp genom Bottenån och så ut på sjön Råsvalen!

Turen kan bokas av privatpersoner på utsatta tider men också av företag, kompisgäng eller vid tillställningar så som bröllop, möhippa eller varför inte födelsedagsfirande?

Vi önskar Agneta, Anders, Rune och Hans – och resten av eldsjälarna i föreningen stort grattis till bidraget men också varmt lycka till i sommar!

Läs mer om båten här: msrasvalen.se

Dela sidan: