Skriv sökord

Lokalt engagemang kan rädda torsken tack vare Tjörns Sparbank

Hållbarhet I samhället
Tjörns Sparbank, rädda torsken,
Konstgjorda rev för torsken till vänster. Hans Tiderman, vd Tjörns Sparbank med entreprenören Lars-Olof Axelsson, till höger.

Senast uppdaterad: 30 mars, 2022

Entreprenören Lars-Olof Axelsson har sedan 2014 jobbat för att rädda torsken. På initiativ av och med sponsring från Tjörns Sparbank kommer det skapas en torskrevspark genom att placera ut 50 torsk- och hummerrev i Tjörns kommun. Målet är att återfå ett lokalt lekande torskbestånd.

De konstgjorda reven, som är gjorda av betong, kommer med hjälp av Scanfjords fartyg att placeras ut vid företagets musselodling vid Brandholmen nord i Stigfjorden, Tjörns kommun. Med hjälp av reven skapas ett habitat som visat sig passa torsk och hummer väldigt bra och som ger torsken skydd mot fiender som skarv och säl. Genom filmning av rev från tidigare år har man bland annat kunnat se att torskarna växt till sig och blivit större.

– Det är lätt att se vad som försiggår på land. Om en varg river och dödar två får kommer någon märka det ganska snabbt, men när skarven äter upp hundratals fiskar är det ingen som vet, säger Lars-Olof.

Konstgjorda rev ska rädda torsken

Lars-Olof, som är bosatt i Uddevalla och jobbat i byggbranschen under många år, har länge haft ett intresse för havsmiljön. Idén om artificiella rev kom till honom under ett byggprojekt för åtta år sedan. Sedan dess har han genom Projekt Fjordtorsk utvecklat och förbättrat de konstgjorda reven.

– Jag fick en idé och ansökte, men det var lite krångel innan jag fick tillstånd. Lagstiftningen tror inte att någon vill göra något positivt för havsmiljön, berättar Lars-Olof.

Positivt för både människan och miljön

Lars-Olof hoppas på att projektet ger spridningseffekter – att fler blir intresserade och gör liknande insatser. Att få tillbaka torsken är något som gynnar alla, menar Lars-Olof. Det är något som är positivt för både människan och miljön.

Hans Tiderman, vd på Tjörns Sparbank, tycker att det känns som ett spännande och viktigt projekt som han ser fram emot att få vara en del av.

– Många här på Tjörn kommer ihåg hur det var förr i tiden när vi hade torsk i vår närmiljö. Nu har vi möjlighet att återskapa detta. Detta projekt ska bli otroligt spännande att följa. Det kommer att bli positivt inte bara för torsk- och hummerbeståndet utan för hela den marina miljön i närområdet, säger Hans.

Reven kommer sättas i under 2022 och 2023 i etapper om 10 rev. Den som vill kan följa resan via Projekt Fjordtorsks och Tjörns Sparbanks sociala medier.

Om  Tjörns Sparbank

Ända sedan 1906 har vi utvecklat våra tjänster och erbjudanden, men alltid med samma grundidé. Att sparande är för alla människor, inte bara för dem som redan har mycket pengar, och att en sparbanks vinst ska återinvesteras i bygden, så att den kommer till nytta för många.
Idag har vi tre kontor på Tjörn, alla med engagerad och personlig service. Och än idag följer vi sparbanksidén. Att hjälpa människor och företag att förverkliga sina drömmar genom en sund och hållbar ekonomi och samtidigt göra vår bygd till en bättre plats. Det är därför vi stöttar massor av lokala föreningar och initiativ inom idrott, kultur, samhälle och skola.

Vi vill bidra till vår bygds bästa genom vår sponsring och vårt samhällsengagemang. Vi tror nämligen att om vi kan göra vår del av världen till en skönare plats, så har många människor glädje av det.

Välkommen som kund i Tjörns Sparbank, du också.
tjorns-sparbank.se

Dela sidan: