Skriv sökord

Leksands Sparbank säkrar framtiden för M/S Gustaf Wasa på Siljan

I samhället Kultur
samhällsengagemang, leksands Sparbank, M/S Gustaf Wasa
M/S Gustaf Wasa, med ljust skrov och bryggskärm någon gång mellan 1879 och 1892. Foto Gerda Söderlund

Senast uppdaterad: 15 augusti, 2022

Siljans pärla M/S Gustaf Wasa är ett tydligt sommartecken på sjön Siljan. För att säkra framtiden för M/S Gustaf Wasa på Siljan går Leksands Sparbank nu in med 250 000 kronor i samhällsengagemang.

Varje sommar reser uppemot 10 000 passagerare med det snart 150 år gamla fartyget M/S Gustaf Wasa över Siljan. Genom årens gång har mycket hänt på Siljan. Hjulångare och segelskutor har försvunnit, flottbåtar har lagts upp, både äldre och yngre ångbåtar än Gustaf Wasa är borta. Men Siljans första fartyg med två propellrar fortsätter att gå, år efter år och har gjort så sedan 1876.

Ett säkert sommartecken

Många ser det som ett säkert sommartecken när Siljans pärla M/S Gustaf Wasa glider fram över Kyrksundet i Leksand ut mot Storsiljan. Eller när de ser fartyget ankomma till långbryggan i Rättvik och till kajen i Mora. Att fartyget M/S Gustaf Wasa ska fortsätta trafikera Siljan råder det inga tvivel på.

För att säkra framtiden för M/S Gustaf Wasa på Siljan går Leksands Sparbank in med 250 000 kronor.

– M/S Gustaf Wasa är en vacker syn på Siljan, ett kulturminne och ett uppskattat inslag som dessutom också är en viktig del av besöksnäringen. Genom att locka till sig 10 000 personer varje säsong är det en viktig attraktion som behöver bevaras och vårdas, säger Björn Rinstad, vd på Leksands Sparbank.

Genom det stöd på 250 000 kronor från Leksands Sparbank och ytterligare stöd från Leksand, Rättvik och Mora kommun, blir det möjligt att bland annat investera i nya backslag på de äldre Volvo Penta-motorerna som finns i fartygets maskinrum.

Fartyget M/S Gustaf Wasa

  • Längd: 30 meter
  • Bredd: 5,3 meter
  • Djupgående: 1,9 meter
  • Max antal passagerare: 110

Stiftelsen M/S Gustaf Wasa

Fartyget ägs idag av Leksand, Rättvik och Mora kommuner genom stiftelsen M/S Gustaf Wasa.

Stiftelsen M/S Gustaf Wasa bildades 1983 efter branden 1982. Leksand, Rättvik och Mora kommuner, Länsstyrelsen genom dåvarande landshövding Ingvar Gullnäs samt AB Siljans Båttrafik beslutade att fartyget skulle överföras till en stiftelse för att säkerställa att M/S Gustaf Wasa skulle kunna fortsätta trafikera Siljan vad som än händer i framtiden.

Om Leksands Sparbank

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.
leksandssparbank.se

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: