Skriv sökord

Leksands Sparbank öppnar bankkontor i Djurås

I samhället
Leksands Sparbank, bankkontor i Djurås, Familjekalas i Djurås

Senast uppdaterad: 24 juni, 2021

Leksands Sparbanks verksamhetsområde inkluderar idag Leksands, Rättviks och Gagnefs kommuner, men banken har i dagsläget inte något kontor i Gagnefs kommun. Nu har Sparbankens styrelse beslutat att öppna ett bankkontor i Djurås för att kunna ge bättre service till fler företag och privatpersoner i hela verksamhetsområdet.

Det nya bankkontoret kommer att ligga i Lindberghallen i Djurås, granne med ICA och Systembolaget. Kontoret ska till en början bemannas med tre rådgivare och ha kompetens för att hjälpa både privatpersoner och företagskunder. I lokalen finns utrymme att utöka med fler rådgivare vilket banken också hoppas kunna göra.

– Att vi öppnar ett kontor i Djurås handlar om att kunna serva fler företag och privatpersoner i hela vårt verksamhetsområde. Nu kommer vi att finnas i Gagnefs kommun på allvar, det är en offensiv och långsiktig satsning från vår sida, säger Leksands Sparbanks vd Björn Rinstad.

För att möjliggöra satsningen i Gagnef kommer bankens kontor i Insjön att stängas. Enligt Sparbanken gör många av deras kunder som bor i Insjön redan idag sina bankärenden på Leksandskontoret som ligger 10 km bort. Många av besökarna till Insjökontoret bor dessutom i Gagnefs kommun och kommer nu att få närmare till bankkontoret.

– Etableringen i Djurås innebär en bättre geografisk spridning och att vi långsiktigt kan säkra fysisk närhet till en bank för fler. Även om det är vemodigt att stänga Insjökontoret så känns det väldigt bra att äntligen ha kontor i alla våra tre kommuner, fortsätter Björn.

”Det har stor betydelse för en kommun att ha en närvarande bank”
Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Gagnefs kommun, har under en tid jobbat för att få Leksands Sparbank att etablera sig i Gagnef.

– Det har stor betydelse för en kommun att ha en närvarande bank som bidrar positivt till samhällsutvecklingen på det sätt som Leksands Sparbank gör. För att förstå värdet av att investera i en kommun så behöver man ha kännedom om kommunen, och det har tyvärr inte de som sitter på de stora besluten i storbankerna. Att Leksands Sparbank etablerar ett kontor i Gagnef är viktigt när företag vill investera eller etablera sig här, säger Fredrik.

Sparbanken och Fastighetsbyrån under samma tak
Mäklaren Cattis Karlsson som tillsammans med Nathalie Stjernqvist driver Fastighetsbyrån i Gagnef kommer att flytta ihop med Leksands Sparbank i Lindberghallen i Djurås. Hon vittnar om högt tryck efter boende och menar att Gagnef blir alltmer attraktivt att bo i.

– Det är jättestort tryck efter bostäder, även på nyproduktion och hyresrätter. Det visar att Gagnef är en attraktiv ort att bo på. Gagnef är en perfekt pendlarkommun, vi har inflyttning från både Borlänge, Falun och Leksand, säger Cattis.

Cattis är glad åt att flytta ihop med Sparbanken och säger att det är viktigt med en lokal och närvarande bank för bostadsköpare.

– Min upplevelse, framförallt av förstagångsköparna, är att de vill ha en relation med sin bank när de ska köpa sitt boende. De vill träffa någon som finns här och är intresserad att prata med dem, de värderar service och snabbhet. Och det är jätte-jätte-viktigt för en bostadköpare att ha en bra bankkontakt som kan marknaden. Och som kan vara snabb, för som marknaden ser ut idag så går det ofta väldigt fort när man ska köpa ett boende, säger Cattis.

Vill samarbeta med föreningar och näringsliv för att utveckla Gagnef
Leksands Sparbanks har i uppdrag från bankens huvudmän och styrelse att utveckla sitt verksamhetsområde med avseende på meningsfull fritid, utbildning, arbete och boende. Banken söker nu fler samarbeten med föreningar och näringsliv för att ta ett större ansvar i att utveckla Gagnefs kommun.

– Vi är ju ingen vanlig bank. Vårt uppdrag att utveckla bygden och vi samarbetar med väldigt många föreningar och andra organisationer för att göra det. Leksands Sparbanks vinst återinvesteras lokalt och ju fler i Gagnefs kommun som blir kunder, desto mer kommer vi att kunna stötta utvecklingsprojekt och föreningsliv i Gagnef, avslutar Björn Rinstad.

Det nya kontoret i Djurås kommer att etableras i Lindberghallen bredvid ICA och Systembolaget. Kontoret planeras att öppna under slutet av 2021. Kontoret i Insjön kommer att hålla öppet tills det nya kontoret i Djurås har öppnat.

Kontaktpersoner
Björn Rinstad, vd Leksands Sparbank, 070 674 66 37
Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande Gagnefs kommun, 0241 151 03
Cattis Karlsson, Fastighetsbyrån Gagnef, 070 673 38 80

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.

Dela sidan: