Skriv sökord

Leksands Sparbank ger åtta nya hjärtstartare till Siljansbygden

I samhället
hjärtstartare till Siljansbygden från Leksands Sparbank

Senast uppdaterad: 31 januari, 2023

I dagarna förser Leksands Sparbank Siljansbygden med åtta nya hjärtstartare. Genom initiativet ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden” kan föreningar ansöka om att sätta upp en hjärtstartare på sin hemmaplan – och förhoppningsvis rädda liv.

Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp, men bara drygt 1 500 överlever. Forskning visar att ju snabbare personer får hjärt-lungräddning, desto större är chansen att överleva. För varje minut som går minskar chansen att överleva med 10 procent.

Därför startar Leksands Sparbank initiativet ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden”, där föreningar i bankens verksamhetsområde har möjlighet att ansöka om en hjärtstartare tillsammans med kostnadsfri HLR-utbildning. Genom sina insatser för bygden har banken under åren delat ut ett flertal hjärtstartare till verksamheter i närområdet.

De första åtta hjärtstartarna i initiativet delas ut i februari 2023

– Under de senaste åren har vi märkt att allt fler ansöker om medel för att köpa in hjärtstartare till sin förening. Då blev det också självklart att vi måste uppmuntra och stötta den här viljan att kunna rädda liv. Det gör ”Vi hjärtsäkrar Siljansbygden” viktigt på riktigt och därför är det också ett initiativ som vi kommer att jobba med över tid. Det känns dessutom extra bra att de som tar emot hjärtstartarna också får utbildning i HLR och hur apparaten fungerar, säger Jonas Heimer, marknadschef på Leksands Sparbank.

De första åtta hjärtstartarna i initiativet delas ut på Alla hjärtans dag, tisdag 14 februari. Överlämningen sker under ett hjärtbetonat mingel på något av bankens tre kontor, dit allmänheten också hälsas välkomna. Förutom själva utdelningen av hjärtstartarna kommer det på Leksandskontoret även att ges en kortare demonstration av hur en hjärtstartare fungerar.

Här finns de nya hjärtstartarna

  • Fornby by (bystugan)
  • Leksands Dykarklubb
  • Siljansnäs Stugby
  • PRO Åhl-Insjön
  • Gagnefs IF
  • Leksands Ridklubb
  • Ullvi by (bystugan)
  • Frikyrkan Insjön

Vi hjärtsäkrar Siljansbygden

Föreningar och organisationer i Leksands Sparbanks verksamhetsområde kan ansöka om en hjärtstartare via initiativet Hjärtsäkra Siljansbygden. Föreningar som tilldelas hjärtstartare får också en HLR-utbildning för max 20 personer. Utbildningen ges av Civilförsvarsförbundet.
Våren 2023 är ansökan öppen 14 februari – 30 april.

Läs mer om Hjärtsäkra Siljansbygden

Om Leksands Sparbank

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.
leksandssparbank.se

Dela sidan: