Skriv sökord

Leksands Sparbank bidrar till ny utomhusmiljö vid Åsledens toppstuga

I samhället
Karin Östman, Britten Calles, Åsledens bystugeförening, Leksands Sparbank
Karin Östman och Britten Calles, Åsledens bystugeförening

Senast uppdaterad: 9 november, 2021

Längst upp på Åsledsberget ligger Åsledens toppstuga, 437 meter över havet. Under sommaren 2021 har utomhusmiljön fräschats upp genom ideella krafter i bystugeföreningen och stöd från Leksands Sparbank som bidrar med 50 000 kr.

Fina dagar är det en vidunderlig utsikt över Siljansbygden från Åsledsbergets topp, faktiskt ända upp till Sälen. Men den här dagen när Leksands Sparbank hälsar på Britten Calles och Karin Östman från bystugeföreningen ligger dimman tät uppe på toppen.

– Det är verkligen synd att du inte får se hur vackert det kan vara här, säger Karin som har stuga nere i byn Åjer men som under pandemiåret spenderat mer tid här uppe.

Engagemanget i byarna

Åsledens Toppstuga är byarna Krökbackens, Vargnäs, Åjers och Åsledens bystuga och ägs av medlemmarna i bystugeföreningen. Bystugeföreningen köpte toppstugan efter att slalombacken lades ner 1987 och engagemanget var då stort. För några år sedan började engagemanget dala, ekonomin var tuff och röster lyftes om att avyttra bystugan.

Många saker behövdes göras, takomläggning hade varit uppe på årsmötena under flera år utan att verkställas och utemiljön var sliten och otillgänglig för många.

– Om vi säljer toppstugan och området blir privatägt, får varken vi eller någon annan tillträde till platsen och får ta del av utsikten, är det ett alternativ? Nej det verkar inte som att det var ett alternativ för medlemmarna, inte heller att låta toppstugan och området runtomkring förfalla, berättar Karin.

– Intresset och delaktigheten började öka igen liksom medlemsantalet, säger Britten som tillträdde som ordförande förra året och fortsätter:

–Vi behöver anpassa verksamheten efter nutiden, vi får lägga ambitionsnivån så det fungerar i vardagen och nu har vi, jag och Karin, försökt förenkla, genomföra det vi sagt, informera och dela upp arbetet och börjat umgås igen. Det är ju jättekul när vi träffas och har våra “jobbkvällar”.

Insatser för bygden – Leksands Sparbank bidrar till ökad trivsel

Föreningen bestämde sig för att söka pengar från Leksands Sparbanks: Insatser för bygden och när de fick ett positivt besked kunde området utanför bystugan fixas till. En helt ny grusplan med packat grus möjliggör tillgängligheten av toppstugan, samtidigt har nya picknickbord ställts upp och de befintliga har rustats upp.

– Jag tror vi hade 5 stora lass grus som kom upp hit, sen har vi hjälpts åt att kratta ut och platta till med maskin. Det har varit ett fantastiskt engagemang från byborna så för att fira takomläggning och alla insatser med utemiljön hade vi en grillfest här uppe i somras, berättar Britten.

Toppstugan går att hyra för bröllop, dop eller andra festligheter. Och när den är uthyrd får man inte vistas på området utanför. En ny regel som tillkommit i och med den nya grusplanen. En annan nyhet är även den parkeringsyta som gjorts i ordning utanför området eftersom det numera är förbjudet att parkera uppe på grusplanen.

– Ja precis, vi vill att man ska känna att om man hyr toppstugan så har man tillgång till hela området. Tänk själv att ha bröllopsfest och några kommer upp med bilen och sätter sig och har picknick bredvid. Alla är såklart välkomna upp hit, men är det bokat får man välja en annan dag, förtydligar Britten.

Leksands Sparbank återinvesterar varje år sin vinst i olika utvecklingsprojekt i bygden. Området utanför toppstugan är ett sådant och Åjers-Vargnäs bystugeförening tilldelas 50 000 kronor som Leksands Sparbank bidrar med.

Om Leksands Sparbank

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.

www.leksandssparbank.se

Dela sidan: