Skriv sökord

Lars Alm får Sparbanken Nords litteraturstipendium 2020

I samhället Kultur
Lars Alm får Sparbanken Nords litteraturstipendium 2020 för sin kulturinsats för Kiruna. Foto: Irene Alm

Senast uppdaterad: 1 februari, 2021

Sparbanken Nords litteraturstipendium 2020 går till författaren Lars Alm. Priset delas ut i samarbete med Kiruna Bokfestival för att lyfta människor som stimulerar och utvecklar litteraturen i Kiruna.

Motiveringen lyder:
“Lars Alm har i sina romaner placerat handlingen i och omkring Kiruna och dessa historier har fått många läsare. Tack vare hans stora engagemang i litteraturen har han hjälpt till att sprida intresset för inte bara läsning, utan också skrivande.
Lars Alm har en nära och fin kontakt med sina läsare och inser vikten av att vara ute och föreläsa runt om hela landet, från storstäder till minsta by. Han hjälper till att bevara historier och minnen från ett Kiruna som är i ett omvandlingens skede.”

Lars Alm har gett ut flertalet böcker, bland annat Pojken i bäcken och De försvunna. Hans senaste roman Berget, staden och kärleken kom ut 2019. Just nu är Lars i slutskedet på sin kommande bok med arbetsnamnet Den vankelmodige mannen från byn som väntas komma under 2021. Alla böcker är utgivna via Ebes förlag.

Alm är född och uppvuxen i Kiruna och har arbetat som ingenjör vid LKAB och Svenska Rymdbolaget. Först efter pensionen började Lars skriva romaner och debuten Pojken i bäcken kom ut 2015. Han är en flitig föreläsare och håller även i skrivarkurser.

— Det känns extra roligt att dela ut detta stipendium till Lars som är en stor förebild, säger Otto Andersson, kontorschef Sparbanken Nord i Kiruna. Inte bara är hans arbete viktigt för Kiruna ur ett samhällsperspektiv, han visar också på det privata planet att det aldrig är för sent att följa sina drömmar.

Sparbanken Nords Litteraturstipendium delas ut i samarbete med Kiruna Bokfestival för att lyfta människor som stimulerar och utvecklar litteraturen i Kiruna. Pristagaren ska ha bidragit med en värdefull kulturinsats för Kiruna inom det litterära området.

För mer information, kontakta:
Tora Lindberg, Kiruna bokfestival, tel. 0980-803 03
Otto Andersson, Sparbanken Nord, tel. 073-802 16 69

Sparbanken Nord är regionens egen bank med verksamhet i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå. Med en affärsvolym på drygt 50 miljarder kronor och 200 medarbetare är vi en av landets största sparbanker och en betydande finansiell aktör i Norrbotten. En del av vinsten avsätter banken till sånt som är bra för regionen. Vi kallar det för Sparbanken Nord – Framtidsbanken.
http://www.sparbankennord.se/

Dela sidan: