Skriv sökord

Johan Airijoki får Sparbanken Nords kulturpris 2022

I samhället Kultur
Sparbanken nord, kulturpris, Johan Airijoki

Senast uppdaterad: 3 juni, 2022

Malmfältssonen Johan Airijoki är en stor förebild och inspiratör som med sin musik berättar historien om den kultur som är hans. Nu blir han Sparbanken Nords 18:e kulturpristagare ”Kanon att Sparbanken Nord stödjer kulturutövare i norr. Tack!”

Banken delar ut priset på 50 000 kr till mottagare för särskilt värdefulla insatser för regionens kulturliv. Mottagaren ska vara bosatt i eller ha särskilt anknytning till Norrbotten eller norra Västerbotten.

– Att premiera kulturutövare som är förebilder och gör skillnad för vår plats är alltid viktigt och något som vi i många år har prioriterat. Just nu, med den stora samhällsutvecklingen kring hörnet, känns det extra aktuellt. Kulturen är oerhört betydelsefull för ett attraktivt samhälle, säger Gunnar Eikeland vd Sparbanken Nord.

Johan Airijoki får 2022 års kulturpris med motiveringen:

”Årets kulturpristagare har under många år skapat musik med personlig stil som både sticker ut och berör. Med sin vackra glesbygdspoesi och krängande popinfluerade bluesrock har pristagaren fått en given plats på den svenska musikscenen. Genom sin egen beskrivning av livet som gruvarbetare och musiker samt den tydliga kopplingen till Malmfälten bidrar Johan Airijoki till att skapa stolthet för platsen och är en förebild för kommande generation musiker.”

Johan Airijoki är musikern och låtskrivaren från Gällivare som sedan debuten 2014 har släppt fyra kritikerrosade album. Den senaste ”Får jag vara din kille” från 2020 benämns ”karg glesbygdsrock med en lagom vemodig blandning av kärlek, arbete och drömmar.” Johan turnerar tillsammans med bandet Malmfältens Rockklubb för utsålda klubbspelningar och festivalkonserter, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Så har det inte alltid varit, berättar han, utan är ett resultat av envist och många gånger oavlönat arbete.

– Många lyssnare hör av sig med personliga reflektioner kring hur mina låtar har berört dem i deras liv, säger Johan. Det är inget som jag tar för givet. Tacksamheten till min publik som möjliggör mitt konstnärskap och till alla människor som har hjälp mig längs vägen är stor.

Sparbanken Nord stödjer lokala kulturutövare

I tidigare intervjuer har Johan poängterat värdet av den egna kulturen och att känna stolthet över det egna ursprunget.

– Jag upptäcker att folk utifrån tycker att det vi har här är unikt, spännande och häftigt, säger han. Det är vi själva som behöver bli bättre på att bygga vidare på det och på vår gemensamma berättelse.

– Jag tycker det är kanon att Sparbanken Nord stödjer lokala kulturutövare i norr. Stort tack, det här möjliggör mitt fortsatta arbete, avslutar Johan Airijoki.

Priset delades ut i samband med bankens årsstämma torsdag 28 april.

Om Sparbanken Nord

Som sparbank är vi trygga i vår lokala närvaro, har sunda värderingar och engagemang i din vardag. Utan aktieägare kan vi investera i utvecklingen av vår gemensamma region. Våra kunders pengar stannar kvar och gör nytta här där vi bor. Välkommen in på något av våra kontor, ring oss på 0771-23 00 23 eller besök oss på sparbankennord.se

Dela sidan: