Skriv sökord

Handikappidrott – kompisarna som tränar, sprider glädje och förändrar attityder

Barn- och ungdomsidrott I samhället
Kiruna HIF samlar människor i olika åldrar och med olika funktionsnedsättningar. Aktiviteterna är flera - här är bowlinggänget.
Kiruna HIF samlar människor i olika åldrar och med olika funktionsnedsättningar. Aktiviteterna är flera - här är bowlinggänget.

Senast uppdaterad: 17 mars, 2023

Med sitt enträgna arbete att lyfta handikappidrotten på orten har Kiruna Handikappidrottsförening bokstavligen förändrat livet för många av sina medlemmar. — Alla människor behöver fysisk träning och social gemenskap, säger eldsjälen Ove Björnström.

KHIF bildades 1991 och vänder sig till personer med olika typer av funktionsnedsättningar med målsättningen att alla ska ha rätt att idrotta efter sin egen förmåga och erbjudas samma möjligheter som övriga samhällsmedborgare att välja idrott som fritidssysselsättning.

Som enda idrottsförening i Kiruna som riktar sig till personer med funktionsnedsättning är KHIF viktig för många familjer. Föreningen har nu cirka 150 medlemmar varav ett 40-tal är aktiva. Åldrarna varierar mellan 7 och 71 år och grenarna är bowling, boccia, ridning och alpint (funktionell skidåkning). Föreningen anordnar även olika typer av arrangemang såsom tävlingar, aktivitetsdagar, julfest, kickoff och Handikappidrottens dag för aktiva och medlemmar med familjer.

– Vår målgrupp är den svagaste gruppen i samhället, en grupp som inte har någon plats hos de flesta idrottsföreningar. Vi arbetar envist, och har gjort sedan start, med att lyfta handikappidrotten och samtidigt belysa betydelsen av fysisk träning och social gemenskap för alla, säger Ove Björnström, föreningskonsulent Kiruna HIF.

Ove Björnström är en av föreningens eldsjälar.

Han har varit verksam sedan 1998 med styrelse- och ledaruppdrag och är nu anställd i föreningen. Ove är noga med att påpeka han inte är ensam om att lägga ned mycket tid och engagemang i föreningen. Att de är fler eldsjälar som gör verksamheten möjlig.

Förutom den idrottsliga verksamheten handlar arbetet i föreningen mycket om att sprida kunskap och jobba med attitydförändring och tillgänglighetsfrågor.

– Att visa att vi finns och att lyfta våra medlemmars lika värde i samhället – att på riktigt göra skillnad för vår målgrupp – är en av hörnstenarna i vår verksamhet. Vi måste börja där, säger Ove.

En av utmaningarna är att nå nya yngre medlemmar samt att få föräldrar eller andra närstående att engagera sig i föreningen. En utmaning som Kiruna HIF delar med många andra föreningar. På frågan vad som driver honom att fortsätta år efter år svarar Ove:

– Så länge vi är en förening som utvecklas och som vågar ta strider för allas rätt i samhället är jag med, och jag ser ingen risk att det kommer att förändras så dom får väl bära ut mig, skrattar Ove.

Långt samarbete med Sparbanken Nord

Sparbanken Nord har via sitt samhällsengagemang ett samarbete med föreningen sedan många år. Senast i form av verksamhetsstöd under tre år samt inköp av kompletterande utrustning till den biski som flitigt används i den alpina verksamheten.

Biski

Med en biski kan många njuta av att susa nedför backarna.

 

Otto Andersson har under sina två år som kontorschef på kontoret i Kiruna fått en bra kontakt med föreningen.

– Det här är en förening som är fantastisk på så många sätt, där idrotten är på de aktivas villkor och där gemenskapen är så viktig och tydlig, säger han.

– Tack vare Ove och alla andra eldsjälar som lägger ned tid och engagemang i föreningen, samt förstås att kommun och näringsliv bidrar kan alla som vill fylla sin fritid med aktiviteter här i Kiruna. Det är verkligen värt att lyfta, avslutar Otto Andersson.

Tack Kiruna HIF för ert enträgna arbete, och stort lycka till i framtiden!

Om Sparbanken Nord

Som Sparbank är vi trygga i vår lokala närvaro, har sunda värderingar och engagemang i din vardag. Utan aktieägare kan vi investera i utvecklingen av vår gemensamma region. Våra kunders pengar stannar kvar och gör nytta här där vi bor. Välkommen in på något av våra kontor, ring oss på 0771-23 00 23 eller besök oss på sparbankennord.se

Dela sidan: