Skriv sökord

Hållbara investeringar – Sparbanken Skåne lanserar fler gröna lån

Hållbarhet I samhället
Gröna lån, Sparbanken Skåne, Anders Hansson
Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Senast uppdaterad: 1 september, 2021

Sparbanken Skåne lanserar gröna bolån och gröna fastighetskrediter. Med erbjudandet gynnar banken hållbara investeringar och verkar tillsammans med kunderna för en hållbar samhällsutveckling, samtidigt som kunder som gör miljömedvetna val kan minska sina lånekostnader.

Sparbanken Skåne stärker sitt erbjudande på både privat- och företagssidan. Banken lanserar nu gröna bolån med 10 räntepunkters extra avdrag för privatkunder som väljer ett miljövänligt boende med låg energiförbrukning. Gentemot företagskunder lanseras gröna fastighetskrediter som även de innebär förmånliga villkor för kunder som gör klimatsmarta investeringar på fastighetsområdet.

– Vi utvecklar hela tiden vårt erbjudande och med våra gröna lån vill vi sätta ytterligare fokus på samhällets gröna omställning. Som bank har vi en central roll i människors ekonomiska vardag. Om vi kan bidra till långsiktiga och hållbara val kring energikonsumtion och resursförbrukning så är det något positivt, säger Johan Fjelkner, vice vd på Sparbanken Skåne.

Erbjudande till både nya och gamla kunder

Det gröna bolånet riktar sig till både nya och gamla kunder och gäller oavsett om kunden ansöker om nytt bolån, vill flytta befintligt bolån från annan bank eller redan är bolånekund hos Sparbanken Skåne. Ansökan om grönt bolån görs på webben, där även räkneexempel som tydliggör kostnader för bolån framgår. Räntejusteringen görs efter att kunden fått sin individuella bolåneränta, under förutsättning att bostaden uppfyller något av följande kriterier:

  • energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014, energideklarationer utfärdade innan 2014 är inte giltiga för det gröna bolånet
  • Svanenmärkt hus enligt Miljömärkning Sverige
  • certifierat passivhus enligt Passive House Institute
  • guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council

I praktiken betyder de 10 punkterna i ränterabatt i det gröna bolånet 1 000 kronor lägre räntekostnad/år före skatt per varje miljon kronor i bolån. Sedan tidigare har Sparbanken Skåne gröna billån, speciella lån för solcellsinvesteringar samt mer generella hållbarhetslån för energieffektiva lösningar för hus och boende.

– Tillsammans med våra kunder har vi stor möjlighet att påverka samhällsutvecklingen genom att hjälpas åt att göra hållbara val. Vår förhoppning är att fler på bostadsmarknaden nu kan dra nytta av gröna bolån. Det är en fråga för både miljö och plånbok, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Investera i energisnåla fastigheter

För de gröna fastighetskrediterna på företagssidan gäller i princip samma krav på byggnaden som på privatsidan. Tanken är att bidra med ekonomiskt incitament för företag som står i begrepp att investera i energisnåla fastigheter. Banken etablerade 2019 ett program för gröna obligationer som ska finansiera projekt med tydliga hållbarhetsfördelar, där just fastigheter är ett prioriterat område.

Med de nya gröna lånen på privat- och företagssidan har Sparbanken Skåne en sammanhängande grön kedja inom fastighetsfinansiering, från byggnation till inflyttning. Detta inkluderar finansiering av byggproduktion, kommersiella investeringar och köp av fastigheter samt privatpersoners satsningar på miljövänligt boende.

Gröna bolån och gröna fastighetskrediter lanseras den 1 september 2021.

För mer information

Johan Fjelkner, vice vd, 044-13 84 38
Anders Hansson, privatekonom, 046-37 18 44
Kristian Svensson, pressansvarig, 046-16 23 09

Om Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne är en regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar där besluten fattas nära kunden. Huvudägare är tre skånska sparbanksstiftelser. I samarbete med stiftelserna kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

www.sparbankenskane.se

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: