Skriv sökord

Fryksdalens Sparbanks stora vårstädning – för tredje året i rad

Hållbarhet I samhället
Fryksdalens Sparbanks Stora Vårstädning 13 maj

Senast uppdaterad: 8 maj, 2023

Den 13 maj deltar cirka 270 ungdomar och ledare i femton lokala idrottsföreningar i en stor vårstädning runt om i Sunne och Sysslebäck. Det är tredje gången som Fryksdalens Sparbank arrangerar Stora vårstädningen som sker tillsammans med Sunne och Torsby kommuner, flera lokala företag och Städa Sverige som är idrottens egen miljöorganisation.

– Det är tredje året i rad som Fryksdalens Sparbank arrangerar Stora vårstädningen tillsammans med idrottsföreningar och näringsliv i vårt verksamhetområde och under de två tidigare åren har vi totalt samlat in 5,7 ton skräp, säger Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank.

Föreningarna som deltar får ansvara för varsitt städområde och får ersättning för sitt arbete. Det är ungdomar och ledare i de lokala idrottsföreningarnas som utför städningen och alla som deltar genomgår en utbildning i miljökunskap inför städdagen.

Cirka 270 personer i femton lokala idrottsföreningar kommer att vårstäda Sunne, Gräsmark, Lysvik, Rottneros (Sunne Ski & Bike), Västra Ämtervik, Östra Ämtervik, Stöllet, Likenäs, Branäs och Sysslebäck. – Den här aktiviteten är bra för både vår närmiljö och ger lite extra klirr i kassan till föreningarna, säger Urban Rohdin som tillsammans med ett gäng medarbetare själv kommer att vara med och städa kvarteret runt banken under vårstädningen.

Det lokala näringslivet är med i projektet

Även i år har Fryksdalens Sparbank knutit till sig flera lokala partners, både i Sunne och Sysslebäck. De företag och organisationer som är medfinansiärer i projektet är Driconeq, Vildmark i Värmland, Näckåns Energi, Fastighetsbyrån i Sunne och Torsby, Sunne Ski & Bike, Selma Spa, Branäs, Sunne och Torsby kommun, Tuab, Mitt Sunne och Optipack. Coop i Sunne och Sysslebäck bjuder alla miljöhjältar som städar på fika under dagen.

De föreningar som ska städa i år är Ämterviks FF, Västra Ämterviks IF, Gräsmark GoIF, Lysviks IF, IS Emtarna, IFK Sunne Fotboll, Mallbackens IF Sunne, KFUM Sunne Basketbollklubb, Sunne Skridskoklubb, Sunne Ryttarförening, Sunne Alpina Klubb, Kvistbergsskolans IF, Finnskoga IF och Nordvärmlands FF.

Stora delar av Värmland städas

Städningen har även spridit sig till andra delar av Värmland och Westra Wermlands Sparbank arrangerar en liknande städaktivitet för första gången i sitt verksamhetsområde samma dag. Totalt kommer därmed 30 föreningar med över 600 deltagare göra en insats för miljön denna dag i Värmland.

– Vill du också hjälpa till att städa, så kan du hämta en sopsäck vid bankbussen som finns på Teatertorget under Stora vårstädningen. Här kan du också tävla i en skräpquiz i samarbete med butikerna och vinna fina priser, uppmanar Anna Öhgren Bodén kommunikatör på Fryksdalens Sparbank och projektledare för vårstädningen.

Allt skräp som samlas in kommer att vägas och frågan är om det blivit mindre skräp i år eller om vi slår föregående års vikt på 3,2 ton.

Dela sidan: