Skriv sökord

Fryksdalens Sparbank satsar på livsviktig insats om psykisk livräddning

I samhället Skola
Marie Niljung

Senast uppdaterad: 14 oktober, 2021

– Vi måste våga fråga, våga lyssna och våga agera när det handlar om psykisk ohälsa, säger Marie Niljung som kommer till Sunne den 19 oktober för att föreläsa om psykisk livräddning. Föreläsningarna är ett initiativ från Fryksdalens Sparbank som tillsammans med RF Sisu Värmland, Sunne kommun och Företagarna i Sunne vill göra en insats för att förhindra psykologiska olycksfall.

– Vi behöver krossa myterna som finns kring självmord, eller psykologiska olycksfall som jag föredrar att säga före både suicid och självmord, säger Marie Niljung. Kunskap och mod behövs för att vi tillsammans kan förhindra att människor försöker eller tar sitt liv.

Marie är utbildad personalvetare och har egen erfarenhet av suicid och har sedan 2014 arbetat med suicidprevention, både som volontär och anställd vid Suicide Zero och nu inom egna företag. Marie är också författare till boken Hellre arg än död samt medförfattare till antologin När mammor dör.

– Som lokal Sparbank har vi ett större uppdrag än bara vara bank. Vi vill med de här föreläsningarna öka kunskapen och ge verktyg till de som deltar kring den här livsviktiga frågan, säger Urban Rohdin tf vd på Fryksdalens Sparbank

Det finns fortfarande mycket skam och skuld kring psykisk ohälsa och närmare 1 500 personer tar sitt liv i Sverige varje år. Många av dessa går att förhindra genom ökad kunskap och mod, menar Marie.

Den yttersta konsekvensen av all ohälsa

– Självmord är ett psykologiskt olycksfall och den yttersta konsekvensen av all ohälsa. Det är ofta en serie olyckliga omständigheter som leder fram till en katastrof. Det är inte svårare än så att förstå. samtidigt så är det oändligt svårt att förstå, säger Marie.

Marie Niljung kommer att dela med sig av sin egen historia, statistik, myter, riskfaktorer och skyddsfaktorer och efter föreläsningen är målet att deltagarna ska vara fyllda med kunskap, mod och hopp om psykisk livräddning. Föreläsningarna sker på Selma Spa på förmiddagen för gymnasieelever och på kvällen för föreningsliv, företag och allmänhet och är ett samarbete mellan Fryksdalens Sparbank, RF Sisu Värmland och Företagarna i Sunne. Fryksdalens Sparbank planerar även att
genomföra en liknande aktivitet i Sysslebäck framöver.

Om Fryksdalens Sparbank

Fryksdalens Sparbank är en lokal och fristående sparbank med huvudkontor i Sunne, Värmland. Vårt verksamhetsområde är i Fryksdalen och norra Klarälvdalen och vi finns till för dig som bor, verkar och har ditt hjärta här.

Vi lever här! Som lokal sparbank bidrar på olika sätt, bland annat genom att delar av vår vinst går till lokala insatser, vi sponsrar lokala föreningar och event och vi utbildar både unga och äldre i vardagsekonomi och våra digitala tjänster.

www.fryksdalenssparbank.se

Dela sidan: