Skriv sökord

Fryksdalens Sparbank firar 10 år i Sysslebäck

I samhället
Fryksdalens Sparbank, Sysslebäck
1-års jubileum 2013. Foto: Torleif Styffe

Senast uppdaterad: 15 juni, 2022

I juni är det tio år sedan Fryksdalens Sparbank öppnade ett kontor i Sysslebäck. Det blev det första nya bankkontoret som banken öppnat på 50 år. Satsningen i Sysslebäck blev en succé och idag har Fryksdalens Sparbank cirka 2 700 kunder och en affärsvolym på över 1 miljard kronor i norra Klarälvdalen.

Under hösten 2011 såg det ut som om Sysslebäck skulle bli utan ett bankkontor efter nyår. En grupp engagerade personer i bygden började kämpa för att få en bank till orten och kontaktade Fryksdalens Sparbank i Sunne.

– De lyckades övertyga oss om att det fanns en marknad för ett bankkontor i norra Klarälvdalen och att det fanns en stor vilja att byta bank om vi skulle etablera oss i Sysslebäck. Vi gjorde bedömningen att satsningen var bra för oss som bank, berättar Anders Ramström, styrelseordförande i Fryksdalens Sparbank.

Bankens styrelse tog i början av 2012 beslutet att öppna ett kontor i Sysslebäck och under våren arbetades det intensivt med planerna för starten.
– En viktigt bit i satsningen var att vi kunde rekrytera den personal vi bedömde som nödvändig för att lyckas, säger Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank.

Tog över Nordeas kontor

Nordeas före detta kontor förvärvades och byggdes om och den 25 juni 2012 kunde kontoret i Sysslebäck slå upp portarna och kunderna stod på kö.

– Den första tiden var lite hysterisk och personalen gjorde ett fantastiskt jobb med stöd av kontoret i Sunne. Kunder visade både lojalitet med oss som ny bank på orten och tålamod, då kundtillströmningen gjorde att vi fick planera in kundernas besök under en lång period, minns Urban Rohdin.

Idag tio år senare finns fortfarande ett fullservicekontor på orten med fyra anställda.

– Att vi finns i Sysslebäck med ett fullservicekontor, skapar en framtidstro för både privatpersoner och företag i området. Där man ser att det fortsatt går att bo och verka på en mindre ort, säger kontorschefen Marie Larsen som tillsammans med sina kollegor planerar ett stort 10 års kalas den 18 juni för kunder och allmänhet.

Den lokala sparbanken växer

2021 gjorde Fryksdalens Sparbank ett rekordresultat. Bankens totala affärsvolym har mer än dubblats på 10 år samtidigt som resultatet har tredubblats och antalet anställda ökat från 18 till 34 personer årsarbetare.

I norra Klarälvdalen har banken sedan starten stöttat ett flertal lokala projekt och föreningar, bland annat The Wood Region, Finnskoga IF, Nordvärmlands FF, Utmarksmuseet, Branäs Alpina, Ovansjö bygdeförening, Finnskoga MK och Råaloppet samt anordnat vårstädningar och Sommarkul för barn tillsammans med näringsliv, organisationer och föreningar.

Om Fryksdalens Sparbank

Fryksdalens Sparbank är en lokal och fristående sparbank med huvudkontor i Sunne, Värmland. Vårt verksamhetsområde är i Fryksdalen och norra Klarälvdalen och vi finns till för dig som bor, verkar och har ditt hjärta här.

Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Vi erbjuder även rådgivning inom familjejuridik.
fryksdalenssparbank.se

Dela sidan: