Skriv sökord

Från Södra Dalarna till San Francisco – världspremiär för lokal labyrint

Barn- och ungdomsidrott I samhället
World Maze Race
Förra året investerade Dalaportens Ol Orientering i en mobil labyrint som passar både inom- och utomhus.

Senast uppdaterad: 11 februari, 2021

Dalaportens OL Orientering vill hitta nya sätt att rekrytera ungdomar till att börja orientera och främja den spontana fysiska rörelsen. Klubben har därför utvecklat så kallad labyrintorientering. Nu lanserar de sitt koncept i världen med projektet World MAZE Race. Den 29 maj är det världspremiär med målet att genomföra 100 MAZE-event i alla världsdelar. Södra Dalarnas Sparbank möjliggör projektet med 90 000 kronor.

– Vi har fått en fantastisk respons efter de labyrintorienteringar som vi genomfört och tanken om ett World Maze Race har funnits i några år. Framtidsvisionen är att vi kan genomföra detta event i Sydney, Shanghai, Singapore, São Paulo, San Francisco, Stockholm, Sala, Surahammar, Smedby, Skogsbo och på en massa andra platser samtidigt. Förutom att labyrintorientering lockar ungdomar till spontan aktivitet så är labyrintorientering också en anledning att visa en väg att göra orientering olympisk. säger Göran Andersson, projektkoordinator Dalaportens OL Orientering.

– Labyrinten är ett verktyg för både utbildning och tävling. Det är lätt att förstå och alla kan delta efter sina förmågor. Det här projektet gynnar folkhälsan och bidrar till att fördjupa samarbetet mellan både de lokala orienteringsklubbarna och skolorna som får hjälp med utbildning i orienteringskunskap, säger Therese Oljans Backlin, marknadsansvarig på Södra Dalarnas Sparbank

Fakta om World Maze Race

  • ”World MAZE Race” arrangeras lördagen den 29 maj 2021 lokal tid.
  • Labyrinten är 16 x 16 m och kan byggas med plastband fastsatta i stakkäppar, staket eller avspärrningsstaket.
  • Dalaportens OL tillhandahåller alla banor. 5 träningsbanor (grön, blå, röd, svart och duell) och 1 tävlingsbana (orange).
  • En vinnare ”world wide” koras i varje klass enligt nedan: Tjejer och Killar (-16 år), Kvinnor och Män (17-35 år), Gummor och Gubbar (36-69 år)

Om Södra Dalarna Sparbank

Som sparbank skiljer vi oss från andra banker. Vår enda aktieägare är Sparbanksstiftelsen Södra Dalarna, tillsammans med den delar vi årligen ut cirka 2 miljoner av våra vinstmedel till projekt och sponsring som bidrar till att utveckla Södra Dalarna till en livskraftig region som människor väljer att leva och verka i. Vi verkar i Avesta, Hedemora och Säters kommuner. Vårt huvudkontor finns i Hedemora och ett filialkontor i Säter. Vi har en affärsvolym på drygt 13 miljarder kronor och 40 medarbetare.

sodradalarnassparbank.se

Dela sidan: