Skriv sökord

Möt Mia – Hållbarhetscoachen som fick fast jobb

Aktuellt Från oss

Studenten Mia Bergvalls har en stark drivkraft att göra världen bättre och hittade rätt tack vare rollen som Hållbaretscoach. I sommar börjar hon arbeta heltid hos sin drömarbetsgivare Valdemarsviks Sparbank.

 

– Jag har alltid brunnit för hållbarhet och drömt om att använda mina kunskaper från kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation till att göra världen bättre. Kommunikation kan användas till allt från att sälja på kunder ytterligare en pryl de inte behöver eller för att sprida produkter och tjänster som gör gott för både människa och miljö. Jag föredrar det sistnämnda. För drygt ett och ett halvt år sedan sökte jag därför jobbet som hållbarhetscoach via Sustainergies. Jag fick tjänsten och under det följande halvåret jobbade jag på Valdemarsviks Sparbank, berättar Mia Bergvall.

Initiativet Hållbarhetscoacher är ett årligt återkommande program där lokala sparbanker kan bjuda in studenter från närliggande universitet och högskolor som en resurs för att driva projekt som på olika sätt stärker sparbanksidén. Förutom att få hjälp där tid eller energin inte räcker till är det också ett innovativt sätt att knyta till sig unga talanger och lära känna morgondagens kollegor.

Hållbarhetsarbetet märks i hela Valdemarsviks Sparbank

– När jag kom till banken möttes jag av en avslappnad atmosfär, trevliga kollegor och en stor passion för den samhällsnytta banken skapar. I mina ögon fungerar hållbarhetsarbete som bäst när det genomsyrar hela verksamheten och det gör den verkligen här! Min uppdragsbeskrivning var till en början inte helt specificerad. Valdemarsvik är en ort som minskar i invånarantal vilket i förlängningen riskerar att påverka även sparbanken negativt. Mitt uppdrag bestod därför av att undersöka hur banken skulle kunna attrahera unga akademiker till orten.

Större delen av Mias projektanställning bestod av att ta fram nya, innovativa sätt att locka studenter från Linköpings universitet till orten.

– När min anställning via Sustainergies tog slut befann vi oss fortfarande i idéstadiet och det blev därför naturligt att jag fortsatte arbeta kvar för att utveckla dessa idéer ytterligare. Till slut landade vi i en idé som gynnar både orten, ortens företagare och studenter från Linköpings Universitet. Vi vill sammanföra studenter med lokala företag genom att skapa extrajobb för studenterna.  Det gör att studenterna kan omsätta sin akademiska kompetens i praktiken men även att de lokala företagen får nya spännande perspektiv på sin verksamhet.

Dessutom kommer såväl studenterna som deltagande företag få utbildning om styrelsearbete för att kunna förvalta de nya idéer som uppkommer under projektets gång. Valdemarsviks Sparbank kommer stå för utbildning och coaching under projektet som är tänkt att pågå under cirka ett år.

– Vår idé har mottagits väl och vi hoppas kunna köra igång projektet snarast.

Viktigt att tänka långsiktigt

Det har alltså gått ett och ett halvt år sedan Mia fick upp ögonen för sparbanksvärlden. Förutom att fortsätta driva det projekt hon påbörjat har hon även tilldelats nya arbetsuppgifter och jobbar bland annat extra i bankens kundtjänst.

– I sommar tar jag examen och börjar arbeta heltid på sparbanken. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla bankens kommunikation och att bidra med ytterligare samhällsnytta. Tack vare tjänsten som hållbarhetscoach har jag inte bara fått en fast tjänst utan även utvecklat mina kunskaper inom projektledning, kommunikation och hållbarhet. Något jag tar med mig från vårt arbete är framförallt vikten av att tänka långsiktigt. Få organisationer gör insatser vars resultat först visar sig efter 20 år. För mig som vill bidra till en positiv förändring i samhället är sparbanken en perfekt arbetsgivare, avslutar Mia.

Hållbarhetscoacher via Sustainergies

Vill du veta mer om projektet med Hållbarhetscoacher eller ansöka. Kontakta: Victoria Hellsten, projektägare och områdeschef på Sustainergies, victoria@sustainergies.se, 070-283 22 70

Om Sustainergies

Sustainergies är Sveriges främsta plattform för näringsliv, akademi och studenter som vill samarbeta kring hållbarhet. Verksamheten grundades av studenter, för studenter år 2009 och sedan dess har flera tusen deltagare fått meningsfulla erfarenheter genom jobb, praktikplatser, tävlingar, mentorskap och workshops. Vårt syfte är att bygga hållbarhetskompetens och samtidigt minska gapet mellan studier och arbetsliv. Vårt team består av ett 20-tal studentprojektledare, med fem heltidsanställda som leder verksamheten.

Läs mer om konceptet Hållbarhetscoacher på: https://sustainergies.se/hallbarhetscoacher

Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Dela sidan: