Skriv sökord

Falkenbergs Sparbank: Många hallänningar saknar kunskap om vad som avgör hur stor pensionen blir – skapar onödig oro

I samhället Undersökning

Senast uppdaterad: 12 mars, 2021

Ämnet pension är högaktuellt, då det orange kuvertet är på väg ut och når hallänningarna 15–19 mars. Men två av tre hallänningar saknar tillräcklig kunskap om pensionssystemet och en av fyra vet inte vad pensionen grundas på. Att inte ha koll kan leda till oro och det är också många som uppger att de oroar sig för sin ekonomi som pensionär. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna. Men det finns sätt att påverka sin pension och sin ekonomi som pensionär.

På riksnivå är det bara 34 procent upplever att de har bra eller ganska bra kunskap om pensionssystemet, 66 procent uppger att de har ingen eller liten kunskap. 64 procent vet att pensionen grundas på den totala inkomsten under livet, men 36 procent är tveksamma eller vet inte vad som avgör hur stor pensionen blir.*)
*) Från undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. Undersökningen genomfördes i januari 2021, 3 044 personer i ålder 18-65 år deltog i undersökningen.
– Det är många som inte har koll på pensionen. Kunskapen ökar med ålder, men eftersom pensionen grundas på din inkomst och de val du gör under hela ditt arbetsliv är det viktigt att ha koll tidigt. Då har du större möjlighet att påverka din ekonomi som pensionär, säger Glenn Henriksson, marknadsanalytiker på Falkenbergs Sparbank.
Två av tre tror att de kommer klara sig på sin pension
66 procent tror att de kommer klara sig på sin pension, antingen bra eller genom att dra ner på vissa utgifter. Men 26 procent tror att de kommer få svårt att klara sig eller inte klara sig alls på pensionen. Andelen är nästan lika hög bland de som är 50 år eller äldre.
För att veta om man kommer klara sig på sin pension är första steget att göra sin pensionsprognos och se vad man kan förvänta sig i pension den dagen man slutar jobba. 60 procent brukar göra sin pensionsprognos på minpension.se.
– Gör din pensionsprognos och sedan en budget med alla dina uppskattade utgifter som pensionär. Önskar man en högre pension är det bra att komplettera med ett eget sparande, men du kan också påverka din pensionärsekonomi genom att planera för att sänka dina utgifter, säger Glenn Henriksson.
Det finns flera sätt att förbättra sin ekonomi genom att minska på sina utgifter. 21 procent uppger att de förbereder sig för en lägre inkomst som pensionär genom att till exempel amortera extra på sina bostadslån, för att få en lägre boendekostnad. Detta gäller på både riksnivå och för Halland.

De som har kunskap om pension oroar sig mindre
41 procent uppger att de ser fram emot att gå i pension, och andelen för de över 50 år är ännu högre, 53 procent. Men det finns också de som oroar sig för sin ekonomi som pensionär, 30 procent uppger att de gör det. Kvinnor oroar sig i större utsträckning för pensionen än män, 35 procent jämfört med 25 procent. Det finns ett tydligt samband mellan koll på pensionen och hur orolig man är för sin ekonomi som pensionär.
– Den som har kunskap om pensionen och som tar del av sin pensionsprognos känner sig tryggare för sin ekonomi som pensionär. Har du koll från början har du också gott om tid på dig att förbereda dig inför en lägre inkomst, säger Henrik Bertilsson, försäkringsspecialist på Falkenbergs Sparbank. – Trenden i samhället är att mer och mer ansvar vilar på individen, vilket innebär att du själv behöver se över din trygghet och pension. Det är väl investerad tid att räkna på din pension, dina lån och övrigt sparande för att kunna planera för framtiden på ett bra sätt, avslutar Henrik.

För mer information:
För frågor kring pension. Vänligen kontakta Henrik Bertilsson tfn: 0346-551 35 För frågor kring Sifo-undersökningen. Vänligen kontakta Glenn Henriksson tfn: 0346-550 67

Om Falkenbergs Sparbank
Falkenbergs Sparbank verkar i Falkenbergs kommun och norra delen av Halmstad – vår del av Halland, med kontor i Falkenberg, Getinge och Ullared. Vi vill skapa lönsamhet och tillväxt för en hållbar framtid. Vi vill helt enkelt vara det självklara valet – för framtidsdrömmar och vardagsnära möjligheter.
Som sparbank är vi självständiga och fattar alla beslut lokalt.
Genom Framtidsbanken och sponsring ger banken tillbaka till samhället och vinsten stannar i bygden.

Dela sidan: