Skriv sökord

Ewa Andersen talade i riksdagen på årets WomEngage

Aktuellt
womengage, riksdagen, Ewa Andersen

Senast uppdaterad: 19 december, 2021

Onsdagen 8 december genomförde WomEngage den årliga riksdagskonferensen. En konferens om ekonomisk jämställdhet med fokus på kvinnor som driver företag. Deltagarna tog upp egna erfarenheter och gav förslag på lösningar till att få fler kvinnor att starta och driva företag.

WomEngage är ett samarbete mellan Sparbankernas Riksförbund, Almi och de politiska partierna, vilket syftar till att förbättra förhållandena för företagare och lyfter i stor utsträckning kvinnor som driver företag.

Vid årets sammankomst, med närmare 100 deltagare varav merparten var politiker, talade Ewa Andersen, vd på Sparbankernas Riksförbund. Företrädare från samtliga partier fanns med bland åhörarna och en rad viktiga frågor togs upp. Bland talarna fanns Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, företagaren Laila Bagge och Mattias Andersson, näringspolitisk expert Småföretagarnas Riksförbund.

Ewa inledde seminariet med ett anförande där hon bland annat påpekade det faktum att de stöd som betalats ut till företag inte betalats ut på lika villkor och att stödet i mycket låg utsträckning nått företag ledda av kvinnor.

Ewa tryckte på vikten att följa upp detta och säkerställa att stöd som betalas ut kommer alla bolagsformer till del.
”Redan initialt behövs beslut om eventuella följder av det stöd man lämnar. Till exempel i frågan om uppskjuten skatt ska det redogöras hur den senare ska betalas tillbaka.”

Finansiellt stöd på lika villkor

2021 går 99 % av svenskt riskkapital till män, som driver företag. Ewa förklarar varför hon ser Stiftelsen Navigator som en lösning, som kan fånga upp skalbara bolag, oavsett om de drivs av män eller kvinnor och skapa arbetstillfällen.
“För mig är det allra mest alarmerande att inte alla Sveriges entreprenörer har tillgång till finansiering eller stöd på lika villkor.”

Efter Ewas anförande genomfördes en utfrågning där hon deltog i en panel tillsammans med Constanze Eib, forskare på området från KTH, Frida Boklund, regionchef Företagarna och Anna Söderlund, vd på medtechbolaget Calmark.

Läs mer om Stiftelsen Navigator

Läs mer om WomEngage

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: