Skriv sökord

Leksands Sparbank – Nu börjar bygget av efterlängtade utsiktstornet i Siljansnäs

Hållbarhet I samhället
Björn Rinstad, vd Leksands Sparbank, Johan Karlsson, entreprenadchef Byggpartner och Ylva Thörn, landshövding samtalar efter det symboliska första spadtaget.

Senast uppdaterad: 23 mars, 2021

Utsiktstornet på Björkberget i Siljansnäs har varit ett ländmärke och dragplåster för Siljansnäs och Siljansbygden sedan 1930-talet, men 2015 tvingades utsiktstornet stänga på grund av röta i konstruktionen. Nu i sommar planeras det nya större, högre och tillgänglighetsanpassade tornet stå klart.

– Det har verkligen varit efterlängtat att tornet ska komma tillbaka, besökarna har varit väldigt besvikna för att inte kunna se den fantastiska utsikten. För Naturum och vårt uppdrag att informera om den skyddade naturen i Dalarna så har tornet varit ett dragplåster, berättar Karen Kämpe som är föreståndare på Naturum Dalarna i Siljansnäs.

Större, högre och mer tillgängligt

Tornet byggs på precis samma ställe som det ursprungliga tornet bredvid Naturum Dalarna, men det är större, högre och mer tillgängligt. Det har plats för 50 besökare samtidigt och är 10 meter, eller 45%, högre än det gamla tornet.

– Man kommer att kunna stå inomhus och se utsikten åt alla väderstreck, men man kan också gå upp en trappa till terrassen och på den kommer det finnas en läktare som ska fungera som ”utbildningslokal”, berättar Kristian Haglund som är projekteringsledare för tornet på Byggpartner.

Landshövdingen Ylva Thörn var med på det symboliska spadtaget och berättar bland annat att tornet är tillgänglighetsanpassat.

– Vi älskar ju naturen och ju fler människor som kommer ut i den desto bättre. Vi har ett tydligt uppdrag att tillgänglighetsanpassa våra ställen och det är en stark drivkraft för oss att så många människor som möjligt kan komma ut i naturen, säger hon.

Ett viktigt landmärke för Siljansnäs och Siljansbygden

Det ursprungliga utsiktstornet på Björkberget byggdes på 1930-talet av tre snickarbröder i syfte att vara en turistattraktion, och det har det verkligen varit. Tornet har betytt mycket för Siljansnäs och har lockat många besökare genom åren. Naturum hade 30 000 besökare per sommar innan tornet tvingades stänga.

– Det märks när man pratar med människor i bygden att tornet är saknat. Det har varit och kommer att bli ett landmärke som lockar många till Siljansnäs, säger Björn Rinstad, vd på Leksands Sparbank stöttar bygget av tornet.

Hållbarhet i fokus

Tornet byggs nästan helt i trä med råvara från närområdet genom stomleverantören Setra i Långshyttan. Trä i byggnader är ett sätt att binda koldixid och det görs klimatberäkningar på hela stommen tillsammans med Byggdialog Dalarna. Väggarna är mellan 120 och 140 millimeter tjocka och det är massiva träväggar av korslimmat FSC-märkt trä, ungefär som en väldigt tjock plywoodskiva.

– Det enda vi har stål och betong till är grunden, det är för att klara vind- och trycklasterna. Men sen är hela stommen i massivt trä, berättar Kristian på Byggpartner.

Det gamla tornet stod från 1930-talet till 2015, hur länge kommer det nya tornet att stå funderar vi?

– Så länge taket är helt kommer det att hålla hur länge som helst, säger Kristian.

Tornet beräknas vara klart i slutet av juni och ska öppna för besökare direkt när bygget är klart.

Fakta nya utsiktstornet på Björkberget i Siljansnäs

Höjd: 32 meter (gamla tornet var 22 meter högt)
Utsikt: magnifik utsikt åt alla väderstreck över hela Siljansbygden och halva Dalarna
Kapacitet besökare:
 50 besökare samtidigt
Tillgänglighetsanpassad:
 ja, det finns hiss och det går bra att besöka tornet med tex barnvagn, rullstol och rullator
Klart för besökare: i slutet av juni
Byggentreprenör: Byggpartner
Arkitekt: Agnas Ark
Stomleverantör: Setra

Tornet byggs på uppdrag av Länssytrelsen Dalarna. Leksands Sparbank stöttar bygget genom att en del av bankens vinst återinvesteras i projektet.

Kontaktpersoner:
Björn Rinstad, vd Leksands Sparbank, 0247 886 75
Karen Kämpe, föreståndare Naturum Dalarna, 010 225 03 46

Oss äger ingen. Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare. Vårt mål är att människor och företag i bygden ska må bra och utvecklas. Vår vinst återinvesteras för att bygden ska blomstra. Vi är nämligen ingen vanlig bank.

Dela sidan: