Skriv sökord

Draknäste i Sunne gav utdelning

Aktuellt I samhället

Det första draknästet i de värmländska sparbankernas gemensamma satsning på riskkapital till lokala idéer genomfördes under torsdagen i Sunne. Fem lokala drakar satt i juryn och beslutade vilka företag som skulle få kapital och hur mycket pengar som skulle investeras. En av de deltagande entreprenörerna gick hem med 250 000 kr för att utveckla sin idé vidare.

 

– Det här är en viktig satsning för Värmland. Vi behöver idéer och idéer behöver finansiering föratt kunna utvecklas, säger Frida Johansson, vd på Handelskammaren som var en av drakarna i juryn under torsdagen.

Draknästet är en del i de värmländska sparbankernas gemensamma satsning på entreprenörskap där Westra Wermlands Sparbank och Fryksdalens Sparbank tillsammans satsar fem miljoner kronor under fem år i mindre bolag som behöver riskkapital för att kunna växa.

– Drakarna har hög kompetens och vi är trygga i att rätt idéer och personer får ta del av de här pengarna, säger Anders Bäckman, vd på Fryksdalens Sparbank. Vi gör den här satsningen för att vi ser att det finns ett behov av att stötta och uppmuntra idéer i vårt område.

Lokala drakar

Fyra case valdes ut av bankerna till den här omgången och blev inbjudna till draknästet för att pitcha sina idéer och drakarna har fått läsa ansökningarna innan.

– Det är spännande att möta företagare med idéer och det är roligt att de var så många olika idéer och branscher med den här gången, säger Marianne Krönsjö på Ulvsby Herrgård.

I draknästet sitter lokala personer från det värmländska näringslivet med olika bakgrund och kompetens. Kjell Eriksson från Töcksfors, egen företagare och är före detta riksdagsman och kommunalråd i Årjäng, Frida Johansson, vd på Handelskammaren i Värmland, Håkan Eriksson grundare till GMA AB, Niklas Stake, ordförande på Tickster AB och Marianne Krönsjö, ägare och vd på Ulvsby Herrgård.

– Det känns kul att få vara med och forma ett koncept som kan bära frukt lång tid framöver, säger Niklas Stake, ordförande i Tickster AB

Två draknästen per år

Draknästets ordförande är Kjell Eriksson med lång erfarenhet av investeringar i företag.

– Det är första gången vi gör det här och det här är en väldigt bra början med intressanta projekt, säger Kjell Eriksson.

Bankerna kommer att anordna två draknästet per år och nästa omgång sker i höst i Arvika.

– Vi lokala sparbanker är beroende av att samhället vi är verksamma i utvecklas och att företag startas och växer, säger Håkan Nordblad, vd på Westra Wermlands Sparbank och en av initiativtagarna till satsningen.

Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Dela sidan: