Skriv sökord

Charlotte Lindmark får Sparbanken Nords Kulturpris 2021

I samhället
Kulturpris 2021
Gunnar Eikeland, vd Sparbanken Nord delar ut kulturpris till Charlotte Lindmark.

Senast uppdaterad: 30 april, 2021

För 17:e året i rad delar Sparbanken Nord ut priset för särskilt värdefulla insatser för Norrbottens kulturliv. Årets mycket välförtjänta mottagare är skådespelaren Charlotte Lindmark.

– Ett av de roligaste uppdragen som vd är att dela ut Kulturpriset, säger Gunnar Eikeland på Sparbanken Nord. I år känns det extra viktigt och värdefullt då vi alla har insett betydelsen av levande kultur i vår närhet. Charlotte är en riktigt värdig vinnare som under lång tid gjort en stor kulturgärning för Norrbotten.

Charlotte Lindmark får 2021 års kulturpris med motiveringen:

”Genom en lång och gedigen teaterbana har 2021 års kulturpristagare rört och berört publiken i allt ifrån institutionsteatrar, tunga industriledningarnas arenor till små lokala byaföreningar. I egenproducerade föreställningar har hon både roat och utmanat oss i tankeväckande underhållning. Med allvar och humor har Charlotte Lindmark under lång tid genomfört en värdefull kulturgärning, och gjort det ännu bättre att leva. Just här.”

Med titlar som skådespelare, föreläsare, komiker, moderator, kurshandledare, dramapedagog med mera är hon ett välkänt ansikte för många, både i och utanför länet. Charlotte själv blir fortfarande förvånad när hon blir igenkänd. Den ödmjukheten känns tydligt igen i hennes varma, roliga och öppna personlighet och i sättet hon närmar sig sin publik. För att nå fram genom humor krävs ofta ett allvar och en stor värdighet bakom. Och att publiken känner igen sig.

– I det mesta jag gör handlar det om att skapa igenkänning, säger Charlotte. Att som betraktare få syn på sig själv – och andra – och kanske se sin situation och världen ur ett annat perspektiv. Jag vill få människor att växa.

Tufft för kulturutövare under coronapandemin

Året som gått har varit tufft för många i branschen, så även för Charlotte. Uppdragen har blivit färre och tvivlen har varit många. Hon är noga med att inte klaga och menar att många har och har haft det värre. Prissumman på 50 000 kr är dock ett välkommet tillskott.

– Jag är så glad över det här och började nästan gråta när jag fick samtalet, säger Charlotte. Pengarna ska jag dedikera till något speciellt, så att jag vet att det är från Sparbanken Nord. Jag känner mig hedrad, det känns fantastiskt att bli uppmärksammad på det här sättet.

Bland tidigare kulturpristagare hittar vi starka namn som artisten Sofia Jannok och konstnären Lars Pirak, men även popbandet The Magnettes. – Vilket gäng jag får tillhöra nu! säger Charlotte.

Framtiden ser relativt ljus ut trots det ovissa läget. På Norrbottensteatern pågår nu repetitionerna inför uppsättningen av ”Den inbillade sjuke”, där Charlotte spelar piga. Planerad premiär är den 12 juni på Friluftsmuseet Hägnan i Luleå och därefter går turnén runt i både Norr- och Västerbotten. Till hösten hoppas Charlotte kunna återuppta sin föreställning O/Roligt liv.

Vi önskar Charlotte stort GRATTIS och lycka till!

Priset har delats ut vid ett tidigare tillfälle och offentliggjordes i samband med bankens digitala årsmöte torsdag 29 april.

Fakta Sparbanken Nords Kulturpris

Kulturen är viktig för att skapa en attraktiv plats att bo och verka på. Syftet med Sparbanken Nords kulturpris är att lyfta människor som bidrar till detta genom sina insatser för kulturen i Norrbotten. Pristagaren ska bo i, eller ha annan särskild anknytning till länet.

Dela sidan: