Skriv sökord

Carolina Klüft inspirerade Vadstenaborna

Barn- och ungdom I samhället Skola

Senast uppdaterad: 22 oktober, 2021

En hälsoengagerad världsstjärna på celebert besök! Idrottsprofilen Carolina Klüft kom till Vadstena för att inspirera och motivera till bland annat en bättre självkänsla, personlig utveckling, en aktiv livsstil och hur man hanterar pressen att prestera när det gäller som mest.

Carolina Klüft inspirerade Vadstenaborna. Och som hon gjorde det… Carolina Klüft sprudlade av energi från första stund i Petrus Magniskolans välbesökta aula.

 – Jag är supertaggad! Så härligt att äntligen prata inför en publik igen efter att ha stirrat in i en dataskärm när jag föreläst, säger Carolina innan hon tar med publiken på en fartfylld resa genom sin idrottskarriär med en blandning av humor och allvar.

Mikael Engdahl, vd för Vadstena Sparbank, är lika glad för att samhället äntligen börjar öppna upp igen efter pandemirestriktionerna, och välkomnade Carolina Klüft till Vadstena.

– De ämnen hon tar upp knyter an till hälsan, som är en av vår tids viktigaste frågor. Genom vårt lokala samhällsengagemang tar vi människors hälsa och välbefinnande på stort allvar.

Inbjuden av sparbanken höll Carolina Klüft först en föreläsning för alla högstadieelever på Petrus Magniskolan och därefter en kvällsföreläsning i skolans aula för allmänheten med cirka 300 åhörare i blandade åldrar.

– Härligt att en bank engagerar sig så mycket för bygden. Fantastiskt kul att man gör den här typen av insatser, säger Carolina.

Föreläsning om lärande för livet

Det övergripande temat för föreläsningen är lärande för livet. Carolina Klüft tog avstamp i idrottskarriären och delade med sig av sina erfarenheter som elitidrottare och människa. Hon väckte stort engagemang hos både elever och vuxna som tände till och applåderade friskt. Framför allt eleverna ställde mycket frågor till Carolina, trots att de är för unga för att ha kunnat följa hennes medaljrika karriär.

– De yngre känner i stället igen mig från teveprogram som Mästarnas Mästare. En av eleverna frågade ”är det fett att vara kändis?”, säger Carolina och skrattar.

I många år var Carolina en internationell superstjärna i friidrott. Hon kastade, hoppade och sprang som ingen annan sjukampare i världen. Hon har vunnit olympiskt guld och levererat många medaljer och mycket glädje, nervositet och stolthet hem till de svenska TV-sofforna från världens idrottsarenor.

– Viktigast för mig var inte att vinna, utan att ha kul. Lusten och glädjen till idrotten betyder otroligt mycket för mig. Allra viktigast är stödet från andra människor, för att vara lycklig och för att lyckas. Jag kände stöd från familjen, svenska folket och fansen på läktaren.

Viktigt att hitta sin drivkraft

– Alla måste hitta sin drivkraft, det är olika för alla. Ett driv jag har är att göra det jag gör till 100 procent. Att alltid göra mitt bästa. På tävling under min idrottskarriär, eller som nu under denna föreläsning. Gör jag det kan jag vara stolt över mig själv, även om jag inte skulle vinna.

Carolina Klüfts showfyllda föreläsning uppskattades av besökarna, som fick med sig en stor portion inspiration och insikt.

– Jättebra! Vi fick dels höra om Carolinas framgångar, och dels om hennes livsfilosofi. Vi fick kunskap om hur man själv kan översätta en del till det vanliga livet. Och framför allt var det härligt att få skratta, säger Vadstenabon Ewa Ahlstedt med ett leende.

Inspirerar till att hitta balans i livet

Linnéa Danielsson från Motala var en av många som passade på att köpa Carolina Klüfts bok ”Livet är en sjukamp” efter föreläsningen, som hon gillade skarpt:

– Den hade stor igenkänningsfaktor. Kloka ord om att hitta balans genom livet.

En kvartett Mariadöttrar från Heliga hjärtas kloster vid Omberg lyssnade på föreläsningen med stort intresse:

– Vi tyckte att det kunde vara roligt för oss att ta in något annorlunda, andra perspektiv. Intressant att få inspiration på fler sätt än vad vi är vana vid, säger Syster Miriam.

Vadstenabon Kjell Petersson hälsade på Carolina och berättade att hennes farfar, Arne Klüft, var hans lärare i hälso- och sjukvård.

– Det är Arnes förtjänst att jag själv blev lärare, säger Kjell.

Hustrun Gunilla Petersson uppskattade föreläsningen:

– Jättetrevligt att Carolina är här, och att sparbanken ordnar med det här evenemanget. De engagerar sig verkligen i bygden.

20-årige Olle Wetterhall från Borens idrottsklubb hörde till de yngre i kvällspubliken:

– Jag har sett Carolina på teve i Mästarnas Mästare, och genom mitt idrottsintresse har jag koll på Sveriges största idrottsstjärnor.

Om Vadstena Sparbank

Vadstena Sparbank är en gammal bank, grundad redan 1839. Hög ålder visar på styrka, stabilitet och på förmåga att undvika kriser. Enligt bankens stadgar ska verksamheten främst bedrivas i Vadstena kommun. Banken övervakas av 48 förtroendevalda huvudmän. Vi har ingen utomstående ägare som kräver sin del i vinsten. Det innebär att både Dina pengar och bankens stannar i Vadstena.

Vadstena Sparbank är en fristående sparbank som tror på framtiden. Vi är en lönsam bank, därför har vi råd att investera i framtiden, att utveckla vår service och utbilda våra medarbetare. På så vis bäddar vi för fortsatt lönsamhet och trygghet för Dig som är kund i vår bank.

Vadstena Sparbank

Dela sidan: