Skriv sökord

Björn Pettersson Thuuri får pris av Sparbanken Nord

I samhället Kultur
Björn Pettersson Thuuri
Björn Pettersson Thuuri, Kiruna får priset Ännu Här ligare 2023. Priset delades ut av Erika Mattsson, Sparbanken Nord.

Senast uppdaterad: 14 november, 2023

Sparbanken Nord ger årets Ännu Härligare-pris till Björn Pettersson Thuuri. Han premieras för sina insatser som bidragit till framtidstro och hållbar utveckling inom den kulturella och kreativa näringen. ”Så fantastiskt roligt att bli uppmärksammad!”

Björn Pettersson Thuuri bor och verkar i Kiruna. Han får priset med följande motivering:

Med ett hjärta som bultar för musik och för Malmfälten, i rörelse med en stad som rent bokstavligt flyttar på sig står årets vinnare stadigt. En musikstudio, ett skivbolag, engagemang för unga artister på orten och ansvarig för stora lokala kulturevenemang. Årets vinnare bidrar på många sätt till att Kiruna blir en Ännu Här ligare plats att bo på!

Priset delades ut under Norrbotten Media Week av Erika Mattsson, chef Hållbarhet och Samhälle på Sparbanken Nord:

– Vikten av att både bevara och skapa nya kulturella sammanhang på en ort där platser och byggnader försvinner och ersätts med nya, kan vi nog inte riktigt överblicka. Vad vi vet är att med visioner, vilja och eldsjälar som Björn är förutsättningarna att lyckas stora. Han är en mycket värdig mottagare av priset Ännu Här ligare, säger hon.

Om Björn Pettersson Thuuri

Musikproducent som driver bolaget Heart of sound i Kiruna, projektledare för Ung artist Malmfälten för ungdomar som vill satsa på sin musik, projektledare för den nya och populära kulturfestivalen Kultura i Kiruna. Det är bara några av strängarna som denna mångsysslare har på sin lyra.

Han är en av medlemmarna i Kirunabandet Willy Clay Band, som bildades 2003, och spelar även med Malmfältens rockklubb. I sin musikstudio i stadsdelen Tuolluvaara producerar Björn musik med allt från samiska artister till musiker från USA. I en intervju 2016 uttryckte han en vilja att göra Kiruna till en kulturstad. Det vågar vi påstå att han lyckats med.

Björn Pettersson Thuuri är både glad och överraskad över att få ta emot priset.

­– Så fantastiskt roligt att bli uppmärksammad och prisad i det här sammanhanget. Jag har förmånen att få arbeta med kultur i projekt som jag brinner för. Gemensamt för dessa projekt är att dom, förutom att sprida glädje, ska bidra till en positiv utveckling av det samhälle som vi lever i. Det är en stor ära att jag premieras för att vara en av dom som bidrar till hållbar utveckling och framtidstro här längst uppe i norr, säger han.

Om priset Ännu Härligare

Med priset Ännu Här ligare vill Sparbanken Nord tillsammans med Norrbotten Media Week lyfta person eller aktör som genom sina insatser inom den kulturella och kreativa näringen bidragit till framtidstro och hållbar utveckling.

Om Sparbanken Nord

Sparbanken Nord har kontor i de tio kommunerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå, samt en hög digital närvaro med ett eget Digitalt kontor. Med en affärsvolym på drygt 60 miljarder kronor och 200 medarbetare är vien av landets största sparbanker och en betydande finansiell aktör i regionen där vi verkar. Som sparbank avsätter vi en betydande del av vinsten varje år till samhällsengagemang och hållbar utveckling i lokalsamhället.
www.sparbankennord.se

Dela sidan: