Skriv sökord

Bergslagens Sparbank stöttar ridklubb med egen hästtransport

I samhället

Senast uppdaterad: 18 maj, 2021

Sjuka hästar, tävlande elever och praktisk utbildning. En egen hästtransport är bra i många lägen. Gyttorps Ridklubb såg behovet, fördelarna och möjligheterna – och sökte bidrag till inköp av en hästtransport, från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

Gyttorps Ridklubb har lagt ribban högt när det gäller verksamhetens kvalitet. Att ha en egen hästtransport är ett led i detta.

– Det händer att hästar skadar sig eller blir sjuka. Ibland är det akut och riktigt bråttom. Då är det en enorm trygghet för personalen att ha en egen transport på klubben. Att låna eller hyra kostar pengar och kräver planering. Närmsta djursjukhus är Strömsholm, det är en bit att åka, säger Linnea Cederborg, ordförande i Gyttorps Ridklubb.

En annan aspekt är större utvecklingsmöjligheter för ridskoleelever då det blir enklare att ta sig till och från tävlingar.

– Flera av våra elever har kommit till en nivå då de vill tävla. Vi tycker det är viktigt att uppmuntra detta för att de ska bibehålla sitt intresse och vässa sig ytterligare, säger Linnea Cederborg.

En rejäl transport

Diskussioner kring vilken typ av hästtransport som lämpar sig bäst, landade i beslutet att det bör vara en rejäl transport med plats för två hästar.

– Transporten kräver B-körkort med extra behörighet eller E-körkort. Vår personal har det, men vi vill även kunna låna ut transporten till föräldrar. Därför planerar vi att anordna studiecirklar på klubben, berättar Linnea Cederborg.

För att kunna köpa en hästtransport sökte och fick Gyttorps Ridklubb ett bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

– Vi är tacksamma för att möjligheten finns. Ideella föreningar som vår är alltid i behov av stöd, inte minst ekonomiskt. Det är så mycket värt, säger Linnea Cederborg.

Inte bara ryttare

Förutom att det skapar trygghet och utveckling finns det ett utbildningsmoment i satsningen.

– Vi utbildar inte bara ryttare utan hästmänniskor. Många aktiva har tankar om egen häst så småningom, då måste man ha kunskaper om foder, sårvård – och även om att lasta hästar, skydd under transport med mera. Vi ser det som vår uppgift att lära ut detta, och det blir enklare med en egen transport, säger Linnea Cederborg.

Gyttorps Ridklubb har ungefär 170 medlemmar och 125 elever i veckan – de flesta från Nora, men även från Hällefors, Grythyttan och Lindesberg. På klubben finns 12 ridskolehästar och ett privatstall. Förutom den vanliga ridskolan finns specialgrupper för dressyr och hoppning, knatteridning, funktionsanpassad ridning, ridläger med mera. Hösten 2019 invigde klubben en ny terrängbana.

Dela sidan: