Skriv sökord

Bergslagens Sparbank bidrar till Opera på Skäret

I samhället Kultur
Trollflöjten, Opera på Skäret
Ur Trollflöjten 2019, senaste succén på Opera på Skäret

Senast uppdaterad: 31 januari, 2022

Opera på Skäret har sedan starten 2004 satt upp en rad av operahistoriens mest älskade verk i det säregna operahuset vid sjön Ljusnarens strand. Här, djupt inne i Bergslagen, bjuder varje år internationella storstjärnor på operaupplevelser i absolut toppklass.

Opera på Skäret är unikt på flera olika sätt, ett exempel är det före detta virkesmagasin där föreställningarna hålls.

– Det gamla sågverket har en makalös akustik; jag är inte avundsjuk på något operahus i hela världen, vad det gäller den biten. Vi jobbar faktiskt helt utan mikrofoner, förklarar operachefen Sten Niclasson.

Han berättar att de satt upp sommaroperor under 17 säsonger, fram till att pandemin tvingade dem till ett uppehåll under två år. Därmed är det något av en nypremiär sommaren 2022.

Egen tågstation

Alla operor framförs på originalspråk men med svensk översättning på textmaskin. Sten betonar att besökarna får uppleva något väldigt speciellt:

– Vårt signum är att vi serverar något storslaget och mäktigt – mitt i Bergslagens natur. Skäret ligger precis vid sjön Ljusnaren och vi har en egen tågstation med direktförbindelse till Stockholm Central.

Antalet besökare har ökat stadigt, år för år. 2019 hade de totalt 10 500 betalande besökare och sedan starten har fler än 100 000 tagit sig till Skäret för att avnjuta opera i världsklass.

Opera på Skäret, operachef, Sten Niclasson, Bergslagens Sparbank

Sten Niclasson, operachef på Skäret

 

Lockar både besökare och musiker

Sten berättar att det finns vissa logistiska hinder för att göra en riktigt offensiv satsning för att locka fler besökare, däribland från utlandet.

Ljusnarsberg är en liten kommun och det finns väldigt många internationella operafestivaler. Samtidigt som det finns en jättepublik, som gärna skulle komma, finns även begräsningar när det kommer till boende.

– Vi samarbetar med Grythyttan och med lite hotell i Lindesberg, Ludvika och Örebro. Då får man ju åka en bit för att ta sig till själva föreställningen. Vi har idéer som vi jobbar på när det kommer till hur vi ska lösa detta i framtiden, förklarar Sten.

Förutom att sommaroperorna på Skäret lockar publik är den också attraktiv för sångare och musiker.

– När vi har audition kommer det hundratals sökande, från hela världen.

Maskeradbalen

Sommaren 2022 presenteras Giuseppe Verdis Maskeradbalen (Un ballo in maschera) och även om den framförs på italienska finns en koppling till Sverige: handlingen utspelas i Stockholm och berör mordet på Gustav III. Två sångarlag med internationella stjärnsolister alternerar och Svenska Kammarorkestern under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Lokala och globala samarbeten

För att arrangera Opera på Skäret krävs en hel del resurser och samarbeten. Ett exempel är Svenska Kammarorkestern i Örebro som är operaorkester under sommarens föreställningar.

– Bergslagens Sparbank har varit med och stöttat oss ända sedan starten. I början i form av bidrag från ägarstiftelsen och idag genom sponsring från banken. Vi har ett väldigt fint samarbete, understryker operachef Niclasson.

– Kulturen är en viktig del av det som vi på banken och vår ägarstiftelse stöttar – precis som idrott, skola och företagande. Opera på Skäret är ett lysande exempel på hur vi, i vår bergslagsmiljö, skapar något unikt och med en sådan hög klass att det resonerar långt ut i världen, säger Cecilia Jeffner, vd på Bergslagens Sparbank.

Förutom lokala aktörer som Bergslagens Sparbank och Kopparbergs Bryggerier har Opera på Skäret också en stor sponsor i San Francisco-baserade Pro Suecia Foundation.

– Tack vare detta stöd kan vi satsa på konst, i detta fall opera, mitt i annars utdöende bygd.

Sten förklarar att de har kopplingar till näringsliv och utveckling, där kulturen kan spela en helt avgörande roll.

– Kultur är egentligen det enda som kan få människor att göra sådana här resor. Du åker till Grythyttan för att äta god mat och till Opera på Skäret och Stadra Teater för att se fantastiska föreställningar på sommaren. Det vi har gemensamt är att vi erbjuder upplevelser ute på landsbygden och dessutom på hög nivå. Det är det som gör det extra intressant, avrundar Sten Niclasson.

Opera på Skäret

Om Bergslagens Sparbank

Bergslagens Sparbank verkar i och för Bergslagen. Du känner igen oss på det lokala engagemanget och vårt starka kundfokus. Vi finns där våra kunder finns och utgår alltid ifrån kundernas behov, när vi utformar rätt produkter och tjänster för kunden.

Vi vet att en fungerande bank är viktigt för att marknaden ska vara välmående. Genom ett ytterst decentraliserat arbetssätt ihop med både lokala kontor och modern teknik, är vi i princip tillgängliga för dig dygnet runt. Vi har privat- och företagsrådgivare med mandat att fatta egna beslut i affärsfrågor som berör dig. Det betyder snabba beslut och klara besked för dig som kund.

Genom egna projekt och som sponsor till exempelvis Drömjobbet och Bergslagens Sparbank Cup, eller via vår ägare, Sparbanksstiftelsen Bergslagen, bidrar vi till Näringsliv, Forskning, Utbildning, Idrott och Kultur i Bergslagen. Därmed är du, som kund i Bergslagens Sparbank, med och utvecklar samhället vi bor och verkar i. Tillsammans berikar vi Bergslagen.

Tänk dig att varje match är en hemmamatch, där alla parter vinner. Det är så vi jobbar i Bergslagens Sparbank. Vi är Hängiven dig.

www.bergslagenssparbank.se

Dela sidan: