Skriv sökord

Bankskatten riskerar att slå hårt mot landsorten

Aktuellt Från oss Riskskatt
Bankskatten (numer kallad Riskskatt) kan allvarligt försämra förutsättningarna för en fungerande bankverksamhet utanför storstäderna. Extra märkligt blir det därför om regeringen genomför ett bankförslag som slår mot landsorten samtidigt som den i ett annat utspel lovar att föra över skattemedel från storstäderna till andra delar av landet.

 

– Regeringens förra förslag från 2016 var illa genomtänkt. Vi var därför tydliga i vår kritik och är lättade över att förslaget skrotades den gången, säger Ewa Andersen, vd på Sparbankernas Riksförbund

– Oavsett hur skatten utformas, har jag svårt att se annat än att kostnaderna ökar även för de mindre banker som är beroende av produkter och tjänster från större finansiella institut. Detta riskerar att slå mot Sparbankernas över 2 miljoner kunder utanför storstäderna.

– Jag saknar en ordentlig konsekvensanalys från Regeringen. Att öka skattetrycket på en specifik sektor och därmed i praktiken ytterligare försvåra förutsättningarna att tillhandahålla lokal bankservice i hela landet, rimmar dessutom illa med regeringens generella omfördelningspolitik, avslutar Ewa.

 

Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Dela sidan: