Skriv sökord

Bankmuseum invigt i gammalt fähus i Kisa

I samhället Kultur
Bankmuseum

Senast uppdaterad: 8 augusti, 2019

Hur vänder man ett bekymmer med en kulturhistorisk byggnad som står och förfaller på bankens tomt till något positivt för allmänheten? Jo, man plockar ned den stock för stock, flyttar den till hembygdsgården på orten och inreder till bankmuseum.

– Det som varit ett problem har blivit en väldigt fin lösning. Detta tack vare ett gott samarbete med den lokala hembygdsföreningen, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre Sparbank.

Den timrade ladan är en av de äldsta byggnaderna i Kisa. Även om banken beviljats rivningslov för byggnaden var det ett öde man ville undvika.

Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening tackade ja till bankens erbjudande om att för 50 000 kronor i ersättning ta hand om fähuset, plocka ned det och bygga upp det igen stock för stock i hembygdsgården. Efter ett 50-tal dagsverken av några ideellt arbetande karlar var jobbet klart.

– Vi bevarar huset för framtiden och får samtidigt ett värdefullt tillskott i hembygdsgården. Vi har fått till en fantastisk lösning tillsammans med vår lokala sparbank, säger Emil Thuresson, ordförande i hembygdsföreningen.

Nu är Kullstugan, som byggnaden döpts till efter gatan den stod på, högtidligen invigd.

– Extra roligt att vi fått till ett litet bankmuseum i den gamla byggnaden. Vi har kört dit en del grejer från bankens källare och förråd, säger Johan Widerström.

Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Dela sidan: