Skriv sökord

Att hjälpa barn förstå värdet av pengar

Barn- och ungdom I samhället
Att hjälpa barn förstå värdet av pengar

Senast uppdaterad: 6 augusti, 2015

Sparbössan och ballongerna byttes mot tillverkning av låtsaskort och dataspel om sparande och plötsligt fylldes bankkontoret av närmare 500 barn och föräldrar. Det blev resultatet när Ulricehamns Sparbank ville modernisera de klassiska barnspardagarna. Jenny Ivarsson, marknadsansvarig på Ulricehamns Sparbank berättar om hur de ville anpassa sitt sätt att prata om sparande till den verklighet barnen lever i.

Att få barn och unga att förstå vikten av sparande är en bärande del i sparbankstanken – men hur pratar man sparande med barn som växer upp i en värld fylld av smart teknik och korthantering snarare än mynt och sedlar? På Ulricehamns Sparbank märkte man att intresset för de traditionella barnspardagarna höll på att svalna. Att tömma sin spargris och få en ballong räckte inte längre för att locka barn och föräldrar till banken.
– Då tänkte vi om helt. Vi bestämde oss för att satsa fullt ut och göra något helt annorlunda, säger Jenny Ivarsson.

Bankkontoret förvandlades till en tidsresa där barnen fick följa berättelsen om hur sparande och pengar har förändrats genom tiderna. Resan började med en saga om flickan som på 1800-talet satte in sina första sparade mynt på banken i Göteborg och slutdestinationen var nutiden där barnen fick möjlighet att tillverka sina egna låtsasbankkort och kika på hur framtidens sparande kan se ut.

– Det handlar om att prata om sparande så att barnen känner igen sig. Spargrisen som alltid varit en symbol för sparande kanske inte är lika relevant längre, de ser sällan sina föräldrar betala med mynt och sedlar. Vi släppte helt enkelt fokuseringen på mynt och valde att på ett lekfullt sätt försöka illustrera vad värdet av pengar kan vara istället, säger Jenny Ivarsson.

Närmare 500 barn och föräldrar dök upp och intresset var stort. Inför nästa år hoppas de kunna göra en liknande aktivitet igen.
– Vi är helnöjda och nu får vi fundera på hur vi tar det här konceptet vidare.

Teknik för unga

De flesta äldre barn och ungdomar har en smartphone och alla oavsett ålder kan skaffa Swish och få månadspengar, presentpengar med mera överfört från till exempel pappa eller mormor.

– Efterhand som appen blivit mer känd använder allt fler sig av Swish för att skicka pengar till varandra, berättar Jenny Ivarsson. Det enda som behövs är mottagarens mobilnummer – inga kontonummer krävs och pengarna kommer fram på några sekunder oavsett bank.

– Unga kan även använda mobilbanken, fortsätter Jenny. Via den kan du med din smartphone skaka fram saldot. Du kan till och med få hjälp med att inse hur mycket pengar det egentligen kostar i månaden eller per år att köpa ett par bullar i veckan. Utformningen är gjord speciellt med tanke på våra unga kunder. Möjligheterna för unga att hålla koll på sin ekonomi har blivit allt bättre se senaste åren avslutar Jenny.

Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Sparbankernas Riksförbund
Dela sidan: