Skriv sökord

Arturo tipsar: Hög tid att deklarera för tidig skatteåterbäring

Aktuellt
ekonomitips, budgettips, höstbudget, veckopengens dag, deklarera för tidig skatteåterbäring,boendekostnad, Arturo Arques, sparbankerna och Swedbanks privatekonom, boindex, boendebostad, bolån, bostadslån

Senast uppdaterad: 25 mars, 2022

För den som vill ha eventuell skatteåterbäring redan i april är det hög tid att deklarera. Det kan även finnas andra skäl till att i god tid kolla upp och stämma av uppgifterna i sin deklaration.

Nu har deklarationsblanketterna börjat skickas ut till de svenska hushållen. Sparbankernas och Swedbanks privatekonom Arturo Arques ger dig tips inför deklarationen.

– Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, .

Skatteåterbäring före påsk – det här gäller

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 8 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

– Om du är en av dem som kommer att få skatteåterbäring och saknar en ordentlig sparbuffert är mitt råd att passa på att öka på bufferten, så att du kan känna dig trygg med att du klarar de oförutsedda utgifter som förr eller senare dyker upp i livet. Har du redan en ordentlig buffert kan skatteåterbäringen kanske bli en bra grundplåt till ett nytt sparmål, säger Arturo Arques.

Får man inte sin deklaration digitalt kan man logga in med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om man inte har fått sin pappersdeklaration ännu.

Övriga datum för skatteåterbäring och kvarskatt

De som skickar in sin deklaration efter den 30 mars får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 8 juni och den 10 juni. Har man begärt anstånd på deklarationen kommer skatteåterbäringen mellan den 9 och 12 augusti.
Eventuell kvarskatt ska betalas in senast den 14 november 2022.

Deklarationstips 2022

 • Kontrollera att alla uppgifter stämmer.
 • Ta reda på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Det kan du göra i Skatteverkets avdragslexikon på skatteverket.se.
 • Kolla om skatten du betalat räcker till ROT- och RUT-avdraget. Om du under 2021 haft stora ROT -eller RUT-avdrag och har en relativt låg inkomst får du se upp så att skatten på dina inkomster räcker till alla skattereduktioner. Annars kan du få betala tillbaka en del av den reduktion du redan fått.
 • Se upp för stora kapitalunderskott. När du deklarerar bör du försöka se till så att du inte deklarerar ett underskott av låneräntor som överstiger 100 000 kronor. För den delen av underskottet som överstiger 100 000 kronor dras då av mot skatten till endast 21 procent, medan det som ligger under dras av till 30 procent. Rådet är därför att i deklarationen försöka fördela räntor på gemensamma lån så att avdragsbegränsningen undviks. Personer med gemensamt betalningsansvar på lån kan i princip fördela räntorna hur de vill.
 • Aktieförluster och utgiftsräntor får man i princip alltid utnyttja i deklarationen, antingen kvittas de mot kapitalinkomster eller så dras de av från skatten i form av en skattereduktion. Endast när skattereduktionen överstiger skatterna förblir ett kapitalunderskott outnyttjat. Du kan även minska stora underskott genom att återföra gamla uppskov med skatten på aktievinster eller bostadsförsäljning.
 • Avdrag för dubbelt boende kan spara tusenlappar. Avdrag för dubbel bosättning kan sänka skatten med många tusenlappar. För att ha rätt till avdrag för dubbel bosättning måste du under 2021 haft arbete på ny ort och samtidigt ha kvar den gamla bostaden på den gamla hemorten. Avståndet måste gamla och nya bostaden måste vara minst fem mil. Avdraget för dubbel bosättning kan ges i två år men kan under vissa förutsättningar förlängas till minst fem år för gifta och sammanboende.
 • Avdrag för ökade levnadskostnader. Kan du få under första månaden om du inte fått traktamente av arbetsgivaren på den nya arbetsorten. Avdraget är då 30 procent av ett heldagstraktamente, dvs 72 kronor per dag i Sverige under 2021 och får göras för varje dygn under den första månaden som man övernattar på den nya arbetsorten. Om det kan styrkas att de ökade levnadskostnaderna har varit högre än ovanstående schablonbelopp kan avdrag istället göras med de verkliga merkostnaderna.
 • Avdrag för hemresor. Om du gjort hemresor kan du dra av för högst en hemresa per vecka. Normalt gör man avdrag med kostnaden med det billigaste färdmedlet. Finns inga allmänna kommunikationer får du göra avdrag enligt villkoren för bilavdrag till jobbet med 18,50 kronor per mil för privatbil.
 • Anmäl bankkonto till Skatteverket. Då får du automatisk utbetalning av eventuell skatteåterbäring. Om du har mindre än 100 kronor i skatteåterbäring står pengarna kvar på ditt skattekonto även om du anmält ett mottagarkonto.
 • Hjälp av ombud? Anmäl till Skatteverket att du vill att ett ombud ska deklarera för dig. Läs på skatteverket.se hur du gör.
 • Hinner du inte deklarera senast den 2 maj? Om du till exempel saknar en del uppgifter eller är sjuk kan du begära anstånd: Enklast gör du det på Mina sidor i Skatteverkets e-tjänst. Du behöver begära anstånd senast den 2 maj. Om du inte har en e-legitimation kan du istället ringa till Skatteverket på 0771–567 567 och begära anstånd.
 • Deklarera för ett dödsbo. Om en nära anhörig till dig gått bort under 2021 är det du och övriga som är närmast anhöriga, alternativt ett ombud som ni har utsett, som är ansvariga för dödsboets deklaration. Deklarationsblanketten skickas till den adress som dödsboet är skrivet på.

Kerstin Olby
Kerstin Olby
Kommunikatör för Sparbankernas Riksförbund
kerstin.olby@sparbankerna.se
Dela sidan: