Skriv sökord

App som hjälper unga in på arbetsmarknaden vann SM i Ung Företagsamhet

Aktuellt Företagande Ung Företagsamhet
Björn Elfstrand, VD Sparbankernas Riksförbund och Tomas Hedberg, Vice VD Swedbank delar ut priset Årets UF-företag till SOBB UF.
Björn Elfstrand, VD Sparbankernas Riksförbund längst till vänster och Tomas Hedberg, Vice VD Swedbank längst till höger delar ut priset Årets UF-företag till SOBB UF.

Senast uppdaterad: 25 maj, 2023

En gratis app som hjälper unga att komma in på arbetsmarknaden genom sommarjobb. Den affärsidén gjorde att Kristian Westfeldt, Taufeeq Saleh, Viktor Karlsson och deras Sobb UF vann det stora SM-guldet ”Årets UF-företag” som Sparbankerna och Swedbank delade ut under SM i Ung Företagsamhet (UF) igår.

Trion, där eleverna går på Kitas gymnasium i Göteborg och Uddevalla gymnasieskola i Fyrbodal, jublade högt när de under en direktsänd galamiddag sent under onsdagskvällen tog hem segern i Årets UF-företag under SM i Ung Företagsamhet med sitt UF-företag SOBB UF.
– Det känns obeskrivligt. Vi har träffat så många UF-företag och människor som vi inspirerats av så att vinna är en stor ära, säger Taufeeq Saleh.

De fick idén till appen då de såg att företag på västkusten hade problem att rekrytera ungdomar, trots att det fanns unga som letade jobb. I juryns motivering står bland annat att de vinner priset för ”en affärsidé som löser ett verkligt problem, samt en tydlig målgrupp, kommer företaget bidra till att främja psykisk hälsa och motverka kriminalitet.”

– Arbetsmarknaden idag handlar mycket om att få jobb genom kontakter, men många unga kanske inte har ett stort kontaktnät. Vi har skapat en plattform som uppfyller företagens behov och ger ungdomar ett verktyg att få jobb. Det är flera som fått anställning via appen så det är en lösning som fungerar. Nu ser vi framemot nästa år när vi planerar att starta aktiebolag, säger Taufeeq Saleh.

Sparbankerna är stor partner till Ung Företagsamhet

Sparbankerna har tillsammans med Swedbank varit guldpartner till Ung Företagsamhet Sverige i flera år och fick äran att dela ut det mest prestigefyllda priset Årets UF-företag. Runt om i Sverige är Sparbanker även regionalt partners till UF.

– Vi vill att alla ska få chansen att prova på att driva företag. Eftersom det är en mycket nyttig livserfarenhet och ger mycket kunskap. Du utvecklas och växer som människa när du provar nya saker, förklarar Björn Elfstrand, VD på Sparbankernas Riksförbund varför Sparbankerna satsar på UF.

Vinnarna representerar Sverige i EM

– Det är en häftig resa att se ungdomar gå från att använda vår app till att få jobb. Nu vill vi sprida appen över hela Sverige, säger Kristian Westfeldt från SOBB UF.

Genom segern i Årets UF-företag får de nu även representera Sverige i EM i Ung Företagsamhet, Gen-E senare i sommar.
Totalt medverkade 229 UF-företag, cirka 800 gymnasieelever, från hela landet på SM i Ung Företagsamhet som hölls på Stockholmsmässan.

– Stort grattis till SOBB UF som med sitt socialt ansvarstagande UF-företag verkligen visar vad Ung Företagsamhet och entreprenörskap handlar om, att bidra till en positiv samhällsutveckling. Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och med sin affärsidé kan SOBB UF bidra med att trygga kompetensförsörjningen och hjälpa fler unga att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Pontus Ekstam, tf vd Ung Företagsamhet.

Ung Företagsamhets SM-sida, finns alla vinnare och nominerade.

Dela sidan: