Skriv sökord

Annika Norlin mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris

I samhället Kultur
Annika Norlin tar emot Orusts stora Evert Taube-pris 2022
Annika Norlin tar emot Orusts stora Evert Taube-pris 2022 från Mikael Gustafsson vd, Orusts Sparbank och Henrik Lindh, kommundirektör Orust kommun

Senast uppdaterad: 24 januari, 2023

Att med ett modernt och rytmiskt bildspråk teckna dagens samhälle och dess företeelser, sett genom ett klangfullt och visionärt öga, gör Annika Norlin till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2022.

Priset är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen och riktar sig till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Prissumman är på 50 000 kronor. På plats för att dela ut priset fanns representanter från Orusts Sparbank och Orust kommun.

2011 var första gången som Orusts Stora Evert Taubepris delades ut. Priset gick då till Ulf Lundell. Följande års pristagare har varit 2012 Eva Dahlgren, 2013 Håkan Hellström, 2014 Peter LeMarc, 2015 Veronica Maggio, 2016 Mauro Scocco, 2017 Kenneth Gärdestad, 2018 Bo Sundström, 2019 Niklas Strömstedt, 2020 Melissa Horn och 2021 var det Tomas Andersson Wij.

Motivering:

Med en ärlig resonans och glödande struktur släpper Annika Norlin fram essensen i sina texter. I detaljerade och raka speglingar av vardagen blandas bitterljuv nostalgi med nordisk melankoli och brutala sanningar där ett tunt dis av svart humor täcker sårbarhet och sorg.

Ett personligt sparsmakat och narrativt tilltal tar plats i de lyriskt eftertänksamma texterna där kampen mot omvärlden plötsligt kan explodera i en mångfacetterad existentiell dimension. Tankar, känslor och situationer griper tag i läsaren där små blixtrande stavelser ger substans till på ytan triviala händelser. Och frågan ställs: Är jag en av dem?

Att med ett modernt och rytmiskt bildspråk teckna dagens samhälle och dess företeelser, sett genom ett klangfullt och visionärt öga, gör Annika Norlin till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2022.

Tack från Annika Norlin

“Förutom att jag är både glad och mallig över att få Orusts stora Evert Taube-pris så är jag dessutom väldigt glad att det finns såna här priser överlag, som lyfter blicken till historieberättande i musik. Evert Taube var ju naturligtvis en mästare på detta. Hans musik är av det slaget att jag hört den så mycket på tv och i radio att jag kunnat orden långt innan jag förstått innebörden av dem. Det är rätt mäktigt att tänka att man var sju bast och kunde ord som “lmånbelyst”, “manton” och “bli purrad uti en skans” bara för att de skrevs så svängigt. Nu, som vuxen, förstår jag vilket persongalleri, vilka platser och vilka mångfacetterade känslor han målade upp.”

Dela sidan: